До дни отварят приема по подмярка 16.4 за късите вериги на доставки и местните пазари  

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

До седмица ще стартира приемът по подмярка 16.4 “Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ от ПРСР 2014-2020 г. Тя е насочена към късите вериги за доставка и местните пазари.  Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на официалното откриване на първия фермерски пазар в град Враца. По думите й, подмярката ще стимулира икономически обоснованото развитие на къси вериги на доставки, местните пазари и местните хранителни вериги, съобщават от Минисерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Изисквания към кандидатите по подмярката

Кирил Ананиев, фермерски пазари, Agrozona.bgВ „къса верига на доставки“ участват ограничен брой икономически оператори, поели ангажимент да си сътрудничат.  Те трябва да са посветени на местното икономическо развитие и близките териториални и социални отношения между производители, преработвателни и потребители, обясни д-р Василева.

„Като „Местни пазари“ се определят пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта. В този радиус трябва да се осъществяват както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител“, уточни заместник-министър Василева. Тя подчерта, че подобни инициативи като днешната във Враца, е възможност местните земеделски производители да покажат своята продукция. По този начин потребителите да имат директна връзка с тях.

Първият фермерски пазар във Враца

На първия фермерски пазар в града е била изложена продукция от над 30 производители от Вършец, Монтана, Плевен, Чипровци, Троян, Пловдив,Гоце Делчев София, Берковица, Асеновград, Сопот, Брацигово, Бойчиновци, Мездра и Враца.

Посетителите са имали възможност да закупят различни био продукти, сред които – зелено сирене, пречистено планинско масло, екстракт от охлюви, ракия от ягоди и специална селекция сиропи от боровинка, бъз и джинджифил.

Събитието се организира за първи път тази година, като идеята е да стане традиционно през уикендите. Така се предоставя възможност на местните производители да реализират своята продукция.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА