Сладководните ресурси по света намаляват с тревожна скорост. Нарастващият недостиг на вода е един от основните проблеми за устойчиво развитие. Според прогнозите на експерти от ФАО, този проблем само ще се увеличава, тъй като населението на света продължава да се увеличава, жизненият стандарт на хората се повишава, диетите им се променят и ефектите от изменението на климата се увеличават.
Знаете ли, че за производството на храна, консумирана ежедневно от един човек, в зависимост от диетата, са необходими от две до пет хиляди литра вода? Има основание да се смята, че при поддържане на текущите модели на потребление до 2025 г. две трети от населението ще живее в оскъдни от вода страни. За да се освободи от глада света до 2030 г., сега трябва да се вземат мерки.
Земеделието – както причината, така и основната „жертва“
В същото време селското стопанство е една от основните причини за недостиг на вода и основна „жертва“ във връзка с този недостиг, съобщава kazaZerno.kz. Селското стопанство представлява почти 70% от всички изтегляния на вода, а в редица развиващи се страни тази цифра достига 95%.
Например количеството вода в селското стопанство зависи от културите. Всъщност за производството на 1 кг леща ви трябват само 1250 литра вода. Сравнете това с 13 000 литра вода, необходими за производството на 1 кг говеждо месо!