Днес отбелязваме Световния ден на пчелите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

1/3 от хранителните запаси на човечеството зависят от пчелното опрашване

 20 май е обявен за Световен ден на пчелите с резолюция на ООН през декември 2017 г., с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели, показвайки ключовата роля на пчелите в опрашването на растенията и живота на Земята.

В чест на Антон Янша, Организацията на обединените нации определя Световния ден на пчелите на 20 май, когато е роден основоположника на модерното пчеларство. Той е смятан за първият модерен учител по пчеларството в света.
Словенецът прави няколко открития, които имат огромно значение за съвременното пчеларство. Той намира по-конкретни зависимости при чифтосването на майката с търтеите. Освен това стига до извода, че на всяка пита с пило съществува определен ред в разпределението на меда, прашеца и пилото.
През 1775 година излиза и първата книга по пчеларство на известния пчелар Антон Янша – “Ръководство по пчеларство”.

Пчелите играят крайно важна роля, защото опрашват около 80% от растенията, които зависят от насекомите за размножаване. Без тях, много от нашите любими плодове, зеленчуци и цветя нямаше да съществуват.

Един от най-важните видове е познатата ни медоносна пчела (Apis mellifera). Този космополитен вид се среща в над 28 подвида по цяла Европа. В България най-често срещаната популация е местната българска медоносна пчела (Apis mellifera rodopica).

Какви са данните за състоянието на пчелните семейства по света?

Отчетените през последните години тенденции показват, че през 2002 г. са загинали около 30% от пчелните семейства в Централна Европа, а през 2007 г. – около 70% от тези в САЩ. Този световен феномен е познат днес под наименованието Colony Collapse Disorder (CCD) – синдром на празния кошер, разказва проф. д.б.н. Евгения Нешова Иванова от катедра „Биология на развитието” на Биологическия факултет при Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Осъзнавайки заплахата от CCD, учени от цял свят се обединяват около идеята да организират мащабна научноизследователска и приложна дейност, за да противопоставят научния потенциал и новостите в науката и практиката на тревожното явление. През 2008 г. стартира COST акция FA0803 на ЕС „Prevention of honeybee colony losses“ – COLOSS, в която участват и учени от България. Световните мониторингови акции, провеждани ежегодно, показват, че за последните 5 години смъртността на медоносните пчели в Европа варира от 5-10% до над 30% за различните държави (например в Австрия – 13,3%, Гърция – 15%, Хърватия – 15,3%, Франция –  29,3%, Дания – 32% и т.н.).

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА