1 729 пчелари подадоха заявления по интервенциите на Стратегическия план

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Стойността на заявените проекти е над 8 млн. лева

Приключи приемът на заявления за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“. Той се проведе в периода от 8 до 22 февруари 2024 г през Системата за електронни услуги /СЕУ/. Приети са 1 729 заявления с общ размер на заявената финансова помощ 8 047 654 лева. Съгласно Заповед на министъра на земеделието и храните, финансовият ресурс по интервенциите е в размер на 6 286 800.97 лева.

Най-висок е интересът на пчеларите към интервенциите, насочени към подновяване на пчелните кошери, инвестиции в материални и нематериални активи, закупуване на пчелни майки и рояци (отводки), съобщават от ДФ „Земеделие“.

Според заповедта ще бъдат отворени 9 пчеларски интервенции. Първата е „Консултантски услуги, техническа помощ, обучение, информация и обмен на добри практики“. Тя ще бъде с бюджет 25 хил. лева, като са предвидени три вида дейности – семинари, демонстрационни дейности и разработване на наръчници.

Втората интервенция, по която ще има прием в периода, е „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата“ с бюджет над 1,5 млн. лева за дейностите третиране на пчелните семейства и тестване за степента на опаразитеност с причинителя.

„Подновяване на пчелните кошери в Съюза, включително развъждане на пчели“ за дейността подновяване и/или увеличаване на броя на пчелните кошери е третата интервенция в сектор Пчеларство, по която ще се приемат документи в ДФЗ. Бюджетът е над 1,857 млн. лева за 2024 г.

За интервенцията „Рационализиране на подвижното пчеларство“ са осигурени над 119 хил. лв., като за закупуване на нов инвентар – над 37 хил. лв, а за придвижване – над 81 хил. лв.

По интервенцията „Инвестиции в материални и нематериални активи“ в Пчеларството за осигуряване на техническо оборудване, машини и съоръжения за добив и първична обработка на пчелни продукти, както и за обезпечаване на дейности, свързани с отглеждането и здравето на пчелните семейства е предвиден бюджет от над 1,89 млн. лева. По интервенция „Действия за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти, загубата на пчели или спада на производителността, както и потенциално токсичните за пчелите вещества“ са предвидени над 62 хил. лева финансиране, а за интервенцията за увеличаване наличния брой на пчелни кошери в съюза – над 620 хил. лв. 50 хил. лева е бюджетът за дейността изследователски проекти по интервенцията „Сътрудничество със специализирани органи за изпълнението на изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти“, а за организиране на изложения по интервенцията „Популяризиране, комуникация и маркетинг, включително действия за наблюдение на пазара и дейности, насочени по-специално към повишаване на осведомеността на потребителите относно качеството на пчелните продукти“ – близо 77 хил. лв.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА