Християнската православна църква почита паметта на св. Великомъченик Димитрий Солунски-Мироточец, живял през ІІІ в. Той бил син на градоначалника на Солун и след неговата смърт поел поста му. Светецът открито изповядвал християнската вяра по време, когато имало жестоки гонения срещу християните. Заради това езичниците на император Галерий го затворили в тъмница, а по-късно, на 26 октомври, го убили с копие. Същата съдба сполетяла и сподвижника му Нестор, когото християнската църква почита на следващия ден.
Мощите на св. Димитър били положени в сребърен ковчег, в малък каменен храм, в който се случвали чудеса. Според преданието от мощите на светеца течало благовонно миро и затова го нарекли Димитрий Мироточиви. Заради чудотворната си сила св. Димитрий е почитан като покровител на Солун. В иконографията той се изобразява като светец воин на червен кон.
Свети Димитър носи зимата, а свети Георги – лятото, казват старите българи. Затова стопаните трябва да са прибрали ралата си под стрехите и да са подредили дървата за огрев. По поведението на добитъка и по времето днес се гадае каква ще бъде зимата. Ако при връщане от паша говедата реват или ако овцете при влизане в кошарата бутнат изправената до вратата тояга, това предвещавало сурова зима. Ако на Димитровден вали, казват, че ще вали и на Гергьовден. На този ден гледат каква е месечината – ако срещу Димитровден луната е пълна, то и кошерите ще са пълни с мед и много пчели ще се роят.
В цялата страна днес ще има семейно-родови, селищни, храмови празници и сборове, на които се колят и раздават курбани. Именниците се честват с гостуване и с пръскане с вода. В старопланинските села стопаните гледат какъв ще е ”полезникът”, т. е. гостът, който пръв ще дойде в къщата. Ако той е добър човек и стопанин, то и годината ще е берекетна и здрава. На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.
Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил – покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници – Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.
Честит празник на именниците!