ДФЗ: Стопаните могат да приключват заявленията си по 2 екосхеми

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В момента те подават фактури по екосхемите за почвения потенциал и намаляване употребата на пестициди

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) информира кандидатите, че вече е активна функционалността за приключване на заявленията в Системата за електронни услуги (СЕУ) при подаване на „Декларация разходооправдателни документи по Еко-ЗВПП и Еко-НИП“, съгласно чл. 46 от Наредба № 3 от 10.03.2023 г.

Заявление подават всички, които имат подаден план за управление на хранителните вещества по Еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване (Еко-ЗВПП), както и тези, заявили Еко схемата за намаляване използването на пестициди (Еко-НИП) за Кампания 2023.

Земеделските стопани, които сами са произвели органичните подобрители, вместо разходооправдателни документи, следва да предоставят доказателствени документи съгласно чл. 40, ал. 3 от Наредба № 3 от 10.03.2023 г., които да приложат към декларацията в Системата за електронни услуги (СЕУ).

Документите се представят само онлайн чрез СЕУ по утвърдени от изпълнителния директор на ДФЗ декларация и опис по образец.

Припомняме, че документите трябва да бъдат издадени в периода от 1 юли на предходната година до 30 юни на годината на кандидатстване.

Инструкция за попълване и предоставяне на документите е публикувана на сайта на Фонд „Земеделие“.

ВАЖНО е кандидатите да знаят, че за да е валидно заявлението е необходимо крайния статус да бъде  „Чакащо ръчно зареждане в ИСАК“ към 31 декември 2023г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА