Сред богатото разнообразие на кореноплодни зеленчукови растения се намира малко количество култури, чийто подземен живот сам разкрива своите тайни. Такава култура е дайконът, който привлича вниманието с белите си, големи, като свещи, кореноплоди, които са увенчали с розетка от сивкави листа. Дайконът е едър източноазиатски роднина на ряпата и репичките и се явява главна зеленчукова култура в Япония. В Страната на изгряващото слънце са въведени сортове с дължина на кореноплодите, която превишава 2,5 м и маса около 30-40 кг.
Дайконът (Rhaphanus sativus ssp. acantiformis) е едногодишно или двугодишно тревисто кореноплодно растение, което образува розетка от едри разсечени сиво-зелени листа с дължина до 50-60 см. Кореноплодът е с бял цвят с различна форма и дължина (от 10 до 60 см, но да превиши и 250 см), като е потопен в почвата наполовина или до 2/3.
Особености на отглеждането
Разстоянията между растенията трябва да е 25 см, а между редовете – 40-45 см, дълбочината на поставяне на семената е 1-2 см. Най-добри са плодородните, рохкави, достатъчно богати на въздух почви. Най-добрите предшественици са картофите, доматите, краставиците, киселецът, зелените култури, тиквите, патисоните.
Кореноплодите лекуват
За храна се използват кореноплодите, които, за разлика от репичките и репите, нямат лютив вкус и аромат и младите листа, които се използват за салати и супи.
Дайконът е и лекарствена култура, като най-ценни са кореноплодите, способстващи очистването на черния дроб, бъбреците, извеждането на излишните течности от организма.