Датчаните изхвърлят 814 000 тона храна годишно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Властите направиха цялостно проучване на хранителните отпадъци в цялата верига на стойността в страната

Проучването на властите показва, че в Дания годишно се изхвърля 814,00 тона храна. Докладът на Датската агенция за опазване на околната среда разделя хранителните отпадъци на пет категории; първично производство, хранително-вкусова промишленост, търговия на едро и дребно, ресторанти и домакинства. Описът за домакинствата обаче не е актуализиран, очаква се да бъде разгледан през 2022 г.

“В разхищението няма смисъл, особено когато стара дума за индустрия,  която се издържа от производството и продажбата на храни. Смятаме обаче, че вникването в резултатите от проучването ще положителен ефект. Това показва международния опит. Надявам се, че не само хранителната промишленост, но и цяла Дания ще следят резултатите с интерес и ще направят своите заключения и необходими промени “, казва датският министърът на храните, земеделието и рибарството Расмус Прен.

Хранителната промишленост генерира най-голям дял – 385 000 тона хранителни отпадъци годишно. В тази категория мандрите имат най – висок процент на разхищение на храна с цели 218 000 тона. В категорията „друга хранителна индустрия“ се изхвърлят по 156 000 тона годишно. Това включва например сортиране на храни поради големината, формата и външният им вид.

“Добре е, че сега имаме ясна представа за предизвикателството, което имаме с хранителните отпадъци в Дания. Важна предпоставка за целенасочени действия, когато ние като правителство имаме ясна амбиция за по-малко хранителни отпадъци във всички части на веригата. По-малкото хранителни отпадъци са полезни както за климата, така и за околната среда и ние ще работим за конкретни цели за намаляване на хранителните отпадъци през следващия програмен период “, заяви министърът на околната среда Леа Вермелин.

През 2020 г. Министерството на храните, земеделието и рибарството в Дания стартира годишния ден на хранителните отпадъци на 29 септември, където хранителната индустрия може да получи безплатна помощ за измерване и намаляване на хранителните отпадъци. Освен това на Дания съвсем скоро бе възложена задачата да подготви международен ISO стандарт за измерване на хранителните отпадъци.


А ето и каква е ситуацията с изхвърлянето на храни по света и у нас:

Домакинствата са най-големите прахосници на храна

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА