Дървена сага в Бургаско: Горските складове са открити, но някои кметове не изготвят списъци?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Популизъм ли е кампанията за осигуряване на евтини дърва на населението от държавните горски складове

12 са откритите складове в държавните горски стопанства на територията на Югоизточно държавно предприятие за снабдяване на населението с дървесина за предстоящия отоплителен сезон. Въпреки това, жители на Бургаско сигнализират, че кметове и кметски наместници отказват да изготвят списъци за предоставяне на дървесина на физически лица.

По данни на ЮИДП, работещите складове на територията на държавното предприятие са в ДЛС Несебър, ДГС Айтос, ДГС Карнобат, ДГС Царево, ДГС Елхово, ДГС Свиленград, ДСГ Стара Загора, ДГС Казанлък, 2 склада в ДЛС Мазалат, ДГС Твърдица и ДГС Котел. За да предоставят дървесина от горските складове обаче, те трябва да получат предварително изготвени списъци от кметове и кметски наместници.

От горското стопанство в Бургас заявиха, че към момента доставят дърва за огрев в няколко населени места – Брястовец, Изворище, Драганово, Твърдица, Димчево, Русокастро, Камено. Кметовете на тези населени места изготвят списъци, а предоставяното количество на семейство е по преценка на кмета и спрямо възможностите на горското стопанство.

Не във всички населени места обаче се изготвят списъци

Жители на Бургаския квартал Банево сигнализират, че отговорното за района лице Манчо Дончев отказва да ги включи в списък за продажба на дървесина на физически лица. На запитване от Агрозона от горското стопанство в Бургас заявиха, че без списък, предоставен от страна на кмета, няма как да бъде поръчана дървесина. Така осигуряването на дървесина за предстоящия отоплителен сезон остава в ръцете на кметовете, които отказват да изготвят списъци.

„В района при нас, цените за кубик дървесина достигат 350 лв. Искахме да поръчаме дърва за огрев от държавните складове, но кметът отказва да изготвя списъци“, сигнализират до Агрозона жители на кв. Буново в Бургас.

[poll id=”45″]

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА