Дания отбелязва рязък спад в броя на отглежданите прасета

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Свиневъдите в Дания и Германия намаляват значително стадата си

Според Националната статистическа служба към 1 юли 2022 г. в Дания са отглеждани общо 12,18 милиона свине. Това е с 991 000 животни или 7,5% по-малко, в сравнение с година по-рано. Още при пролетното проучване беше констатиран спад на броя на животните спрямо предходната година с 5,2 на сто, а сега стадото е спаднало до най-ниското си ниво през юли от повече от десетилетие.

Според последното извадково изследване броят на живоните е намялял във всички категории. Относителният спад е най-силен при прасенцата до 20 kg с 9,0 процента до 2,51 милиона прасенца.

Броят на подрастващите в тегловния диапазон между 20 кг и 50 кг също намалява с 6,8 на сто до 5,66 милиона спрямо юли 2021 г., а броят на прасетата за угояване се свива с 8,2 на сто до 2,79 милиона, съобщи fleischwirtschaft.

Свинете-майки също са по-малко

Според статистиците от Копенхаген датските производители също са намалили значително стадата си от свине майки. Общият брой на женските животни за разплод намалява с 83 000 или 6,5 на сто до 1,19 милиона спрямо предходната година.

Броят на бременните животни намалява с 8,0 процента до 735 000, докато относителният спад в броя на небременните свине майки е 4% до 457 000.

Намаляването на броя на свинете в Дания, поне досега, е довело до сравнително малък спад на броя на закланите прасета в Дания, в сравнение с други страни от ЕС. Според предварителните данни, обемът на клането от януари до средата на юли е намалял с 0,9%, в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се обаче по-слабото „предлагане“ на прасета да доведе до по-значителен спад в клането и съответно в производство на свинско месо в Дания до края на годината. Това обаче зависи и от развитието на износа на живи свине.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements