“Луксозният” крем-мед може да се приготви у дома (рецепти)

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
8 Минути

Да намажеш филията с крем-мед отдавна не е лукс в много държави. У нас обаче този уникален продукт все още е доста скъп и непознат за повечето хора. Тъй като се маже много лесно, той е добра алтернатива за малки деца, които обичат сладко, но често изборът им се ограничава само до големи количества течен шоколад. Идеален е и за всички, които не си падат по обикновения мед или търсят нещо различно.

Технологията на неговото производство е разработена в Канада през 1928 г. от професор по пчеларство от аграрния колеж в Онтарио. Крем-медът се се образува в резултат на насищането на меда с кислород, той придобива нежен вкус, балансирана сладост и буквално се топи в устата.

В същото време, ароматът и лечебните свойства остават непроменени. Консистенцията на този продукт наподобява гъста сметана или майонеза. Този продукт има редица предимства – кремообразна консистенция и деликатна текстура, която се запазва през цялата година; продуктът не трябва да се нагрява и разтопява, успява да запази всички полезни вещества, които се съдържат в обичайния пчелен продукт.

крем мед 3За приготвянето на кремообразен мед може да се използва рапичен мед, който по принцип не е от най-търсените видове.

Технологията

Технологията на производство не представлява особена сложност. Пресен мед се разбърква непрекъснато, докато започне процесът на кристализация.

Това третиране предотвратява образуването на големи кристали и продуктът не се втвърдява, както при класически условия на съхранение.

При производството на меден крем се използва само тази технология, без да се прибягва до помощта на добавки и импровизирани средства.

Класическата рецепта: Медът се изсипва в големи контейнери, и се оставя за 10 дни при температура от 14-15 градуса. След това се прехвърля в друго помещение, където температурата е 28 ° С. Омекотеният продукт се разбърква непрекъснато до кристализиране. В резултат на всички усилия се получи вкусен десерт с кремообразна консистенция.

Неговите естествени качества и аромат остават непроменени. Канадската технология за производство на крем-мед е широко известна и е съхранена до наши дни. Когато се прилага канадската рецепта, е важно да се спазва температурният режим, като не трябва да надвишава температурата от 28 градуса.

крем мед 1Бърза рецепта: Течен мед се поставя в съд, на дъното на който има малко количество меден крем от предишната партида. Грабвате дървена бъркалка и в продължение на няколко часа се разбива кехлибареният десерт, докато стане светъл, почти бял.

Това се прави при температура 12-14 градуса. Само за 3-4 часа течният мед се превръща в мека, вкусно, кремообразна маса.

Лесна рецепта: 9 части течен мед се смесват с една част кристализирал мед при температура 26-28 ° С. Съставките се разбиват внимателно, като се избягва образуването на въздушни мехурчета. Може да се направи с миксер или в блендер като се започва на ниски обороти.

След като стане кремообразен и светъл, трябва да се прехвърли в буркани и да се съхранява при 14 °C температура. Медът ще получи кремообразна консистенция след 10-15 дни, като през това време периодично се разбърква. Полученият продукт на практика има безкраен срок на годност. Медът разбит с миксер обаче се съхранява успешно в кремообразен вид около седмица, ако не се изчаква по-дълго, сочи нашият опит.

Затова когато искате да изненадате близките си с уникалния десерт, може да го приготвите дори непосредствено преди поднасянето. Много интересен вкус придобива нашия крем-мед, ако му се добави и лъжичка канела.

Полезни свойства

Ако правилно спазвате технологията по подготовката на кремообразния мед, то в неговия състав няма никакви изменения и загуби. Следователно не се губят ползите, които притежава продукта в свеж вид. Употребата на меденото суфле действа благоприятно на сърцето и жлъчката, засилва имунитета, лекува болното гърло, успокоява нервите и носи на хората доста здравословни бонуси. Разбира се, ако имате алергия към меда, то и неговият кремовиден родственик не трябва да става част от храненето ви, защото няма да ви донесе никакви ползи, само неприятности.
Този мед запазва своите полезни свойства около година. Освен това за разлика от обикновения мед, не се налага да се загрява, когато има проблеми със структурата на меда. Затова витамините и другите полезни вещества се запазват.

Опитните пчелари, които са приготвяли крем мед препоръчват да го направим още по-полезен, като се добавят няколко прости съставки. Например смесването на готовия крем мед с настъргани корени джинджифил позволява меденото суфле да стане силно средство срещу простудни заболявания.

Ако съедините крем меда с прополис, може още повече да усилите неговите полезни свойства. Смесмането пък с пчелно млечице ще направи бялата кремовидна субстанция спасение при множество заболявания.

Опасностите

Колкото до вредните свойства, на практика медът-крем няма такива. Естествено това се отнася за случаите, когато човек с алергия реши да опита от продукта. Не се препоръчва сладкото медено суфле и за хората с диабет, както и на тези с наднормено тегло. Неприятности може да възникнат и когато е нарушена технологията на приготвяне, медът е бил прегрят или е била използвана некачествена суровина към която да добавени подсладители.
В тези ситуации медът губи от ценните си свойства и вещества. Това обикновено не носи вреда на здравето, но значително може да развали настроението на купувача, тъй като продуктът се предлага в магазините на доста сериозни цени.

За съжаление при покупката на практика не може да се определи дали медът е истински или подправен. Затова е по-добре меденото суфле да се приготвя самостоятелно или да се взема само от проверени доставчици. Ако медът вече е купен, но все пак искате да сте сигурни, че сте си дали парите за крем-мед, може да направите един лесен тест.

Малко количество от продукта се слага в чаша и се залива с хладна вода. Сместта се разбърква добре с дървена бъркалка и се оставя в покой за едно денонощие. Ако течността се трансформира в сладък сироп, в който няма пяна – продуктът е създаден само от натурални вещества.

Особена популярност през последните години получи медът с различни добавки – плодове или ядки. Този мед добива вкуса и аромата на добавките още в процеса на разбиване. Смесването е въпрос на личен избор, но ние ще ви представим една рецепта как се прави крем- мед с малини.

Крем-мед с малини

Съставки:

  1. 80 г течен мед
  2. 20 г захаросан мед
  3. Малини и кокос

Приготовление:

1. В течния мед добавяме захаросания и разбиваме с миксера поне десет минути, а и повече. След време цветът побелява и обема на сместта се увеличава. Става въздушна и започва да прилича на крем.

2. Добавят се измитите и почистени малини, а по желание кокосови стърготини. Биенето продължава, докато новите съставки се усвоят напълно.

3. За любителите на експериментите препоръчваме да си направят мед с добавени шоколадови стърготини, сушени плодове, дори лют пипер. За изработката на тези уникални лакомства са достатъчни не повече от 15-20 минути.

ЕТИКЕТИ:
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА