Д-р Дамян Илиев: Животни, на които не може да се проследи произхода и здравния им статус, ще бъдат умъртвявани

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

„Животни, за които не може да се проследи произхода и здравния им статус, ще бъдат умъртвявани по хуманен начин.“, каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев пред животновъди и ветеринари от Врачанска област по време на среща от Националната обучителна кампания, провеждана от Министерството на земеделието и храните и БАБХ. Това съобщават от пресцентъра на Агенцията по храните. По думите на д-р Илиев индивидуалната идентификацията е изключително важна за здравеопазването на животните. Той пояснява, че без ушна марка не може да се проследи от кой животновъден обект е животното, какъв е здравният му статус и има ли извършени имунопрофилактични дейности.

 Изпълнителният директор на БАБХ отбеляза, че животните, които са с ушни марки, но са оставени без надзор, също ще бъдат умъртвявани. „Трябва категорично да се прекрати безотговорното отношение на животновъди. Безконтролното пашуване на животни може да доведе до компроментиране на хранителната верига. Тези животни могат да влязат в контакт със заразени животни и така да пренесат заболяване в животновъдния обект. Могат и да нанесат щети на земеделската продукция на други стопани или да предизвикат пътнотранспортно произшествие. Трябва да избегнем тези рискове.“, коментира д-р Илиев. Той добави, че за придвижващи се свободно животни, за които може да проследи, откъде са животните и здрави ли са, санкцията за стопаните остава, но животните ще се даряват на Хранителна банка, без риск да се компроментира хранителната верига.

 По думите на Илиев основният мотив за поправки във ветеринарномедицинското законодателство е да се окаже дисциплиниращ ефект върху всички в системата – животновъди, ветеринари и кметове, за да се минимизира рискът от болести и зарази, включително при хората. Той посочва, че най-важната част в хранителната верига е здравеопазването на животните и в готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност се предвижда животновъдите да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. Изпълнителният директор на БАБХ каза, че именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случай, свързани със заболяването антракс през тази година. Ветеринарните доктори ще трябва да посещават животновъдните обекти, с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции, гласи още съобщението на БАБХ.

 На срещите от Националната обучителна кампания провеждана от МЗХ и БАБХ във Враца, Плевен, Сливен, Стара Загора, София и София област присъстваха общо над 450 животновъди и ветеринари.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА