Всички ние не ценим истински храната. В Европейския съюз годишно се губят около 88 млн. тона годна за консумация храна, което представлява 20% от общия обем произведени храни в ЕС. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а изразходваните за производството й суровини – на 261 млн. тона. Тези данни на Европейската комисия представи д-р Светлана Черкезова, директор на дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“ в Центъра за оценка на риска по хранителната верига, по време на кръгла маса на тема „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“. На събитието присъстваха представители на различни заинтересовани страни-участници в хранителната верига.
Над 1,5 млн. българи в страната ни живеят под прага на бедност. В същото време 670 000 тона храна се разхищават в България на година и това са прогнозни данни, тъй като в страната не се водят официални данни за количествата храна, които се изхвърлят.
Стремежът да имаме разнообразие от храни е част от проблема. Ние не знаем как да пазаруваме правилно, как да подреждаме храната си в хладилника, посочи д-р Светлана Черкезова. Важно е още в детска възраст децата да свикнат с начините да не разхищават храна. В края на март 2019 г. Европейската комисия трябва да приеме методология, с която всички държави членки могат да измерят разхищението на храни. Към момента такава няма и данните за размера на проблема са само прогнози и преценки на експертите.
Хората например бъркат значението на термина „Използвай преди“, който означава, че храната е опасна за здравето след посочения срок на годност, но е годна за консумация, докато терминът „Най-добър до“ сочи, че храната все още е годна за консумация след изтичане на срока на годност.
Столичното предприятие за преработка на растителни биоотпадъци скоро ще преработва и животински биоотпадъци и в този смисъл ще бъде още по-полезно за бизнеса, посочи управител на голяма търговска верига за храни. 2 400 тона биоразградими растителни отпадъци се събират годишно от всички магазини на немската търговска верига у нас, по данни на Стоян Тачев, управител на веригата. Тези отпадъци се преработват в общинска инсталация за производство на биогаз. В страната има 50 такива инсталации, но географското им разпределение не е удобно, посочи той.