Д-р Черкезова, Център за оценка на риска: Ние не ценим храната

Агрозона
Агрозона
3 Минути

 

Всички ние не ценим истински храната. В Европейския съюз годишно се губят около 88 млн. тона годна за консумация храна, което представлява 20% от общия обем произведени храни в ЕС. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а изразходваните за производството й суровини – на 261 млн. тона. Тези данни на Европейската комисия представи д-р Светлана Черкезова, директор на дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“ в Центъра за оценка на риска по хранителната верига, по време на кръгла маса на тема „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“. На събитието присъстваха представители на различни заинтересовани страни-участници в хранителната верига.

Над 1,5 млн. българи в страната ни живеят под прага на бедност. В същото време 670 000 тона храна се разхищават в България на година и това са прогнозни данни, тъй като в страната не се водят официални данни за количествата храна, които се изхвърлят.

Стремежът да имаме разнообразие от храни е част от проблема. Ние не знаем как да пазаруваме правилно, как да подреждаме храната си в хладилника, посочи д-р Светлана Черкезова. Важно е още в детска възраст децата да свикнат с начините да не разхищават храна. В края на март 2019 г. Европейската комисия трябва да приеме методология, с която всички държави членки могат да измерят разхищението на храни. Към момента такава няма и данните за размера на проблема са само прогнози и преценки на експертите.

Хората например бъркат значението на термина „Използвай преди“, който означава, че храната е опасна за здравето след посочения срок на годност, но е годна за консумация, докато терминът „Най-добър до“ сочи, че храната все още е годна за консумация след изтичане на срока на годност.

Столичното предприятие за преработка на растителни биоотпадъци скоро ще преработва и животински биоотпадъци и в този смисъл ще бъде още по-полезно за бизнеса, посочи управител на голяма търговска верига за храни. 2 400 тона биоразградими растителни отпадъци се събират годишно от всички магазини на немската търговска верига у нас, по данни на Стоян Тачев, управител на веригата. Тези отпадъци се преработват в общинска инсталация за производство на биогаз. В страната има 50 такива инсталации, но географското им разпределение не е удобно, посочи той.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА