COVID-19: Безопасна ли е консумацията на риба?

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Рибата и рибните продукти са ключов компонент за здравословната диета и са безопасни за ядене. Някои страни обаче всяха страх във връзка с коронаривурса и доведоха до намаляване на потреблението на тези продукти, коментира ФАО. И все пак коронавирусът не може да зарази водни животни (морски риби, влечуги, земноводни и безгръбначни животни като ракообразни и мекотели), поради което тези животни не играят епидемиологична роля за разпространението на COVID-19 към хората.

Въпреки че няма данни вируси, които причиняват респираторни заболявания, да се предават чрез опаковки на храни, рибните продукти и продуктите от аквакултури могат да бъдат заразени, ако имат досег с хора, заболели от COVID-19 и които не следват добри хигиенни практики. Поради тази причина, както преди COVID-19, е важно да се подчертае необходимостта от прилагане на стабилни хигиенни практики, за да се защитят продуктите от риболов и аквакултури от замърсяване.

Как се отрази пандемията на рибарския сектор?

Все повече се развива влиянието на COVID-19 върху хранителните системи за рибарство и аквакултури. Рибата и рибните продукти, които са силно зависими от международната търговия, пострадаха рано в развитието на пандемията от ограниченията и затварянето на световните пазари, докато веригите за доставка на прясна риба и миди бяха силно повлияни от затварянето на секторите на хранителните услуги (например хотели , ресторанти и заведения за хранене, включително училищни и работни столове).

Секторът за преработка също бе изправен пред закриване поради намалено потребителско търсене. Това оказа значително влияние, особено върху жените, които формират по-голямата част от работната сила в сектора.

Много производители докладваха за логистични затруднения в търговията с морски дарове, особено във връзка с транспорта и ограниченията по границите. По-специално индустрията за сьомга пострада от увеличените разходи за въздушен превоз и отмяна на полети. При рибата тон се появиха ограничения за движение на моряците, включително морски риболов и морски персонал в пристанищата.

Съобщава се и за недостиг на семена, фуражи поради ограничения при транспортиране и пътуване на персонала, които имат особено въздействие върху индустрията на аквакултурите.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА