Чипс от картофени обелки, супа от листата на цвекло и течен веган шоколад ще бъдат представени на съботния фермерски пазар „Пендара“ на 2 ноември, организиран от фондация ЛокалФууд. Това са част от инициативите, които ще бъдат представени по проекта „Твоята храна“ на фондация „Биоселена“, който предвижда максимално използване на продуктите и готвене без отпадъци. На фермерския пазар ще се запознаете с Благичка, която е в основата на първия ресторант с нулев отпадък в България, която ще покаже как лесно да превърнете органичните остатъци във вкусно хапване, както и как да си приготвите вкусен течен шоколад само с истински продукти и без отпадъци.
Проектът „Твоята храна“ цели да повиши информираността относно разхищението на храна, да даде познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени, да информира за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни, както и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.
Седмица по-късно на фермерския пазар „Пендара“ ще можете да се запознаете с доситиевските карталачета и сусама, който намира най-добрите условия в България за отглеждане.