Честито Рождество Христово!

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер, в някои райони на страната наричана Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е вечерта преди Рождество Христово, първата от трите кадени вечери. Нарича се Бъдни от бдение, а може би и от бъдеще, бъднини. И в двата случая символиката е директна – за чудото, което предстои, трябва да бди целият народ. За бъдещето си – също.

Коледните и Новогодишни празници са едни от най-очакваните от всички дни от годината. За Бъдни вечер, за българските традиции, запомнени и забравени, за обичаите разказва Цветана Манова, етнолог от Регионален исторически музей Перник.

Помните традицията с полазването на Игнажден, нали? Същото важи и за деня на 24 декември. Ако добър човек влезе в дома ви, такава ще бъде и следващата година.

Подготовка

Най-младата булка в семейството трябва да омеси всички пити за вечерята, като освен хлябът за Богородица, тя трябва да приготви хляб за всяко начинание, с което семейството се занимава- за пчелите, овцете и всички останали живи същества, благодарение на които семейството се храни през годината.

А пък бабата в дома, седмици по-рано започва да подготвя дарове за всеки, като най-често това са плетени от нея търлъчки.

Трапезата

Трапезата се подрежда на земята. Разнася се слама, а отгоре се постила черга, върху която се нареждат и всички постни ястия. Освен тях обаче, върху масата е хубаво да се сложи всичко, което земята и животните са дали през годината, включително сланина. Тя не се яде, но е там като знак на благодарност и желание отново да присъства на трапезата и през идната година. Задължително присъстват сарми или постни чушки, варен боб, жито, тиквеник, паница с чесън и оцет, ошав и хляб.  Питката се разчупва с краищата нагоре, като знак за успех и за да върви всичко нагоре. Важно е всеки да опита поне по малко от всичко, което е приготвено.

Важно е на този празник цялото семейство да бъде заедно

-Традициите за благополучие, здраве, сила и плодородие. По време на вечерята се заплита едно парче конец от всеки. През следващите дни то се носи при кошерите и се оплита около тях. Вярва се, че така рояците няма да напуснат двора.

-Част от сламата от вечерта се завързва на плодните дръвчета на следващата сутрин, за плодородие през годината.

-Чесънът и орехите на масата са отговорни се приемат като отговорни за здравето и затова е толкова важно всеки да опита от тях.

-На следващия ден тръгват коледарите, които по отколешна традиция могат да бъдат само ергените.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА