Честита Баба Марта!

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Първи март е един от най-обичаните празници у нас. Всяка година на тази дата се окичваме с мартенички в бял и червен цвят – мартеницата е символ на здраве, на новото начало и на идващата пролет.

Легендите за Баба Марта са много. Според една от тях тя е сестра на Малък и Голям Сечко (месеците Януари и Февруари). Тя често се сърди поради пакостите на двамата ѝ братя. Освен с лошотия те изпивали и цялото вино на Баба Марта, за нея не оставало и капчица от червения елексир. Щом тя видела празните бъчви, старицата се ядосвала и изпращала бури и снегове. Когато обаче яростта ѝ мине, слънцето пак озарявало небето. “Баба Марта е сърдита”, казват старите хора, щом времето се влоши.

В миналото хората вярвали, че на 1-ви март Баба Марта обикаля къщите и нивите. Затова домакините чистели старателно всяко ъгълче в къщата си в края на февруари.

Това почистване символизирало отърваването от всичко лошо, старо и ненужно, останало от миналата година. Хората изнасяли в двора си и  червена покривка, защото вярвали, че това ще зарадва Баба Марта и ще предизвика любовта ѝ към къщата и нейните обитатели.

martenitsaДруга версия пък казва, че обичаният амулет води началото си от Асапрухово време. Легендата разказва, че хан Аспарух получил вест от сестра си Хуба. Тя вързала свитъка с бял конец на крака на сокол или гълъб. По време на полета си конецът наранил леко крака на птицата. Така конецът се оцветил с червени багри. Зарадван от вестта от сестра си, хан Аспарух накичил целия народ с такива конци откъдето се смята, че произлиза и съвременната традиция.

Мартеницата е един от най – обичаните български символи. Най – често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци.  Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира   невинност и ново начало, а червеният  олицетворява  живота и плодородието.

Преди години мартеници се носели само от жените и децата. Днес те се слагат от малки и големи, мъже и жени.  Най – разпространено е мартениците да се носят на ръката под формата на гривна или закачени за дрехите. Това се прави  за здраве, късмет и успех през годината.

Мартениците се носят само за определен период от време. Обикновено хората ги свалят и щом видят първото цъфнало дръвче, като завързват мартеницата си на него, за да бъде плодородно. Мартницата се сваля и щом видим  първите долитащи прелетни птици – щъркели или лястовици.

На 1-ви март имен ден празнуват Марта, Мартина, Мартин. 

Честита Баба Марта и Честит имен ден от Агрозона!

 

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА