Чешките фермери казаха „Не!“ на бюрокрацията и зелените изисквания

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Над 500 стопани с трактори влязоха в центъра на Прага

Над 500 чешки фермери с трактори, тежкотоварни автомобили и големи селскостопански машини се събраха пред министерство на земеделието в Прага, за да протестират срещу нарастващите разходи и екологичните разпоредби на ЕС, предаде ДПА.

Протестната акция е насочена срещу Зелената сделка на ЕС, която има за цел постигане на климатична неутралност в блока до 2050 г. Фермерите заклеймяват правилата, свързани с инициативата, като прекалено тежки и бюрократични.

Действията на протестиращите са насочени и срещу правителството в страната, като те настояват пред премиера Петр Фиала за повече субсидии и по-малко административни пречки.

Министърът на земеделието Марек Виборни каза пред чешката новинарска агенция ЧТК, че иска да преговаря със земеделците, а не да има протести, които блокират чешката столица. Той също така заяви, че фермерите имат политически дневен ред.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА