Червено вино ще помага при бъдещите полети до Марс

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Учени от Харвардския университет разкриха, че полезната съставка в червеното вино – ресвератролът, може да помогне на астронавтите при бъдещ полет до Марс. Въпросният антиоксидант може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация.

“Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета”, изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.

Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В качество на аргументите “против” се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.

НАСА планира полет до Марс към 2033 година.

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА