Черноморските пристанища доминират над дунавските в износа на украинско зърно

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Цените на царевицата са се стабилизирали, докато пшеницата поскъпва, коментират експерти

Възстановяването на износа през черноморските пристанища намалява товарния поток през дунавските пристанища. Това съобщават анализаторите на Spike Vrokers в Telegram.

„Към 15 ноември общият износ през дунавските пристанища е 916 хил. тона, а през черноморските – 1,226 млн. тона“, констатират експертите.

Според тях световният пазар очаква потвърждение, че Украйна е възобновила експортната дейност с големи кораби, което ще определи каква част от стоковия поток от Украйна ще остане за европейската логистика по суша.

„Сухопътните товарни тарифи с железопътен и автомобилен транспорт в цяла Европа вече започнаха да намаляват“, добавят експерти.

Според анализаторите цените на царевицата са се стабилизирали в посока към украинските пристанища. Царевицата се търгува на нива от $142-147 за тон в посока черноморските пристанища. На пазарите на западната граница на Украйна царевицата може да се продава на цена от €135 до €150 FCA, натоварена в европейски влак на границата с Унгария, Словакия и Румъния. На италианския пазар царевицата се продава на цена от $223 CIF източното крайбрежие на Италия. Царевицата, доставяна по шосе и железопътен транспорт до Италия, се търгува на цена от €210-220.

В същото време цените на пшеницата продължават да растат във всички посоки. DAP портовете Odesa / Pivdenny / Chornomorsk се търгуват в диапазона от $157 до $160 в зависимост от качеството и времето за доставка.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА