Черни домати – къде се крие тайната на мъжкото дълголетие

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
8 Минути

Зеленчуците с цвета на нощта имат мощни антиоксидантни свойства

Мъжете вероятно много ще се изненадат, като научат какви са полезните свойства на тъмните домати. Според учените те увеличават сексуалното желание и потентността. Все пак тези ефекти са бонус към другите ползи, заради които всички черни домати са селектирани.

През последните години черноплодните домати не са вече екзотика и сред нашите любители градинари. Всеки любопитен виладжия може да си купи семена от няколко сорта само с едно минаване през агромагазините на столичния Женски пазар. Има черни чери домати, които най-много подхождат на балконските сандъчета, но са селектирани и сортове, даващи едри плодове.
Напоследък се смята, че всички домати “по подразбиране” са афродизиаци и увеличават сексуалната енергия на мъжете и жените. Оказва се обаче, че черноплодните домати дават максимален ефект в това отношение. Затова не случайно и у нас има увлечение по черните домати. Но все пак често изкачат съвсем естествено някой въпроси: По-здравословни ли са черните домати? Защо са черни? Дали са генетично манипулирани? По-лесно ли се отглеждат? Безопасни ли са за консумация?

Черните домати са полезни колкото всички останали домати, дори повече, заради тяхната висока антиоксидантна стойност и ползите за здравето от това. Това е краткият отговор, но има и по-широко обяснение. Черните домати са богати на антиоксиданти, наречени антоцианини. Освен това, те имат хранителен профил, подобен на червените домати. Средно 100 г включват 18 ккал, 0,9 г протеин, 0,20 г мазнини, 3,9 г въглехидрати, 2,6 г захар и 1,2 г фибри, като най-високата концентрация е в кожата и семената. Черните домати са богати на витамин С, витамин А и осигуряват малки количества от няколко витамина от група В, витамин К и хранителни минерали.

Всички млади са зелени

Черните домати в своята „младост“ приличат на всички останали, защото са зелени на цвят. Колкото повече узряват стават все по-тъмни. Кожицата им придобива тъмно лилав или тъмно кафяв шоколадов цвят. В процеса на узряване кожицата на тези домати става тъмно червена или пурпурна.

Черните домати може да се получат при кръстосване или чрез генетична манипулация. При обикновеното кръстосване селекционерите подбират плодове с желаните характеристики докато получат желания цвят. Генетичната промяна включва манипулиране на генома на растението. Твърди се, че генетично манипулираните черни домати имат сравнително равномерен пурпурно-черен цвят, докато конвенционално отглежданите сортове са с по-малко интензивна окраска. Това се дължало на факта, че лилавите или черните домати не се срещат в естествена среда и много трудно се получават чрез кръстосване.

Защо са черни

Тъмният пигмент е свързан с повишено ниво на антоцианини. Това са естествени червени, сини и лилави пигменти с мощни антиоксидантни ефекти.
зеленчуци, храни, Agrozona.bgТези пигменти се радват на широко разпространение в природата и се срещат в боровинките, червените малини, къпините, патладжаните, тъмното грозде, сините сливи, както и във виолетовите цветя. Антоцианините са силни пигменти с антиоксидантни свойства, чиято цел е да предпазват растенията от ултравиолетовата радиация на слънцето. Смята се, че диетата състояща се от храни богати на тези пигменти, дава същите антиоксиданти ефекти върху хората и намалява щатите причинени от вредните свободни радикали. Те съдържат радиоактивни агенти, чиято активност уврежда клетките и причинява обширно възпаление. В крайна сметка това води до появата на различни хронични заболявания, на дегенеративни заболявания на нервната система и до сърдечно-съдови заболявания или рак.

Черни домати – как защитават сърцето

Установено е, че редовното приемане на черни домати и други храни богати на антоцианин са една от сигурните защити срещу коронарната болест на сърцето. Друг факт, който прави черните домати много здравословни е техният разнообразен хранителен профил. Той се състои от няколко основни витамини и минерали в малки и умерени количества. Например черните домати могат да осигурят почти 1/3 от препоръчителния дневен прием на витамин А. Освен това те са добри за зрението и насърчават зрителната острота като предпазват ретината от увреждане от свободните радикали. Черните доматени плодове допълнително осигуряват 13 милиграма витамин С на всеки 100 г като добавят към антиоксидантните ползи и противовъзпалителното действие. Черните домати са добра храна, която може да се ползва при артрит, защото има противовъзпалително действие. Освен това плодът осигурява малки количества калий, който регулира кръвното налягане и предотвратява задържането на вода и подуването на краката. Плодовете също така са източник на фолиева киселина, както и на въглехидрати и естествени захари, подобряващи енергийния метаболизъм. Малките количества желязо, магнезий, фосфор и цинк допринасят за тонизиращото действие на този черен зеленчук.

Справят се с дехидратацията

Черните плодове осигуряват около 1.2 г диетични фибри за всеки 100 г плод, което допринася за по-доброто храносмилане. И не на последно място с почти 95% водно съдържание, черните и домати са добра храна в горещото време, защото противодействат на дехидратацията. Освен това черните домати често са предпочитан избор за атрактивни летни салати или сандвичи.

Ако сте загрижени за това, че има опасност да са генетично модифицирани, избирайте черните домати, които са били традиционно отгледани и нямат равномерен лилаво черен цвят. Освен това може да закупите семена и да отгледате своя реколта. Това не само ще ви осигури спокойствие, знаейки че отглеждате храната си правилно, но също така ще ви даде възможност да се насладите на истински здрави естествени плодове. Вашето здраве е вашият избор!

Дребосъците Чери са по-сладки

Модерните през последните години домати Чери все още се считат за лукс, защото засега са доста скъпи. Това обаче е напълно обяснимо, понеже добивът от тези сортове е много малък. За да се компенсира това цената е много по-висока. Обикновено за Чери домати приемат сортовете с различна форма на плодовете и тегло до 30 грама. Те са атрактивни, но най-голямото им предимство е, че има високо съдържание на захар и витамин С. В природата колкото по-дребен е един плод, толкова повече захари на съдържа, затова доматите дребосъци са много сладки.

Като търговски продукт Чери доматите за пръв път са предложени през 1982 година от израелски фирми, които успели да отгледат тези домати в пустинните райони на страната.

ЕТИКЕТИ:
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА