Бутилираните води имат най-нисък екологичен отпечатък сред безалкохолните

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Британско проучване сравнява пет основни категории безалкохолни напитки на базата на данни за 2020 г.

Асоциацията на водите от естествени източници (Natural source waters association), базирана в Лондон, издаде доклад с данни за 2020 г., който показва, че бутилираната вода (минерална, изворна и трапезна) се отличава с най-нисък екологичен отпечатък спрямо останалите основни категории напитки без алкохол на пазара. Именно водите носят минимален екологичен риск заради ниските въглеродни емисии и нисък воден отпечатък, защото в най-малка степен застрашават биоразнообразието и генерират най-малко вредни отпадъци.

Проучването сравнява пет категории напитки: бутилирани води от естествени източници – негазирани и естествено газирани натурални минерални води, изворни води и бутилирани трапезни води; газирани безалкохолни напитки; плодови напитки; 100% плодови сокове и смутита; млечни напитки. За оценка на отпечатъка върху околната среда на разглежданите групи продукти са избрани критериите за енергийното потребление при производството и транспорта на напитките, разходът на вода и въглеродният отпечатък на съставките, влиянието на производствата върху биоразнообразието, както и за генерирането на замърсяващи отпадъци. Източниците на данните в доклада са правителствени и неправителствени организации, компании-производители, както и редица научни публикации от Обединеното кралство.

Изследването посочва лидерството на бутилираните води по отношение на ниския екологичен риск. Данните по-долу обобщават два от водещите критерия: въглероден отпечатък и воден отпечатък (разходът на вода, нужен за производството на 1 л напитка).

Оказва се, че добавянето на захар към напитките например (наред с изразходваната енергия за производство и транспорт) играе съществена роля за въздействието върху околната среда, тъй като самото производство на захар е с висок въглероден отпечатък.

Анализът на данните за 2020 г. показва и какво е отражението на разглежданите категории напитки върху биологичното разнообразие. Заради съдържанието на плодове и захар повечето категории (при своето производство) създават риск от ерозия на почвите, както и от загуба на биоразнообразие вследствие на тенденцията към развитие на монокултурно земеделие. Съдържанието на мляко е свързано със завишен риск от влошаване качеството на почвите и водите заради неправилно боравене с естествени и изкуствени торове или прекомерна паша. Добавянето на фосфорна киселина в торовете може да има отрицателен ефект върху качеството на водата и водните организми. В категорията на бутилираните води тези рискове не съществуват. В голяма степен това се отнася и до отрицателния ефект върху околната среда вследствие на генерирането на отпадъци при производството. Неправилното изхвърляне на остатъци от плодове (без компостиране), както и на меласа при производството на захар не допринасят за нисък екологичен отпечатък при повечето напитки. Производството на повечето от тези продукти може да доведе и до замърсяване на водите. Данните от Обединеното кралство показват, че и по отношение на генерирането на отпадъци при производството бутилираните води са най-ниско рискови.

Категории изследвани напитки

Категориите напитки включват води от естествени източници (бутилирана вода), газирани безалкохолни напитки, негазирани напитки и сокове, плодови сокове и смутита и млечни напитки. Следва описание на тези категории:

Натурални води

Негазирани, газирани и леко газирани естествени минерални води, изворни и бутилирани трапезни води, предлагани в опаковки до 10 литра; вода в галони с размери на опаковките над 10,1 литра.

Газирани безалкохолни напитки

Готови за пиене  газирани напитки, включително наливни и за домашен диспенсър: с висока, средна и ниска калоричност, както и без калории; кола; лимон, вкл. лимонада; с лимон/лайм; миксове, вкл. тоник и горчиви напитки; оранжада; шанди; пенливи сокове и други, в т.ч. различни газирани напитки с плодови аромати, ароматизирана газирана вода, здравословни напитки и билкови напитки.

Негазирани напитки и сокове

Плодов сок с високо  плодово съдържание (25-99%); плодови напитки, включително плодова вода (5-30% плодово съдържание) и други негазирани напитки (0-5%) като студен чай, негазирана ароматизирана вода и напитки без съдържание на плодове.

Плодови сокове

Еквивалент на 100% плодово съдържание, понякога наричан чист (натурален) сок или 100% сок. Охладеният сок включва четири основни вида: прясно изцеден сок; сок, който не е от концентрат; охладен от концентрат (който може да бъде от концентрат или частично от концентрат) и смутита. Соковете с голяма трайност са предимно от концентрат.

Млечни напитки

Напитки на млечна основа, състоящи се от обикновено мляко, ароматизирано мляко, ферментирали млечни напитки и млечни шейкове.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА