През последните седмици се наблюдава бум в износа на гръцки плодове. Предполага се, че това е така заради тенденцията на потребителите да пазаруват по-здравословни продукти.
Изглежда, че гръцкият селскостопански сектор излиза не само от кризата без драскотини, но и сега бизнесът му печели и от промяната в избора на потребителите за купуване. Според изявление, публикувано наскоро от Incofruit – Hellas, от Гръцката асоциация на износителите на плодове, зеленчуци и сокове и преработвателни компании, износът на пресни плодове и зеленчуци в Гърция се радва на голям успех на продажбите в момента. Очаква се по-специално производителите на киви в Гърция да отбележат рекордна година по отношение на количеството на техния износ. Освен това селскостопанските производители, които произвеждат портокали, както и ябълки, лимони, краставици, ягоди, мандарини, портокали и други зеленчуци и плодове, наблюдават увеличение на броя тонове, които бизнесът им изнася в чужбина.
Положително за селскостопанския сектор е и нарастването на вътрешното потребление на същите тези плодове и зеленчуци. Хората очевидно се обръщат към по-здравословни варианти и оставят червеното месо и може би дори някои млечни продукти зад себе си, за да намерят източници на витамин С и други подсилващи имунитета хранителни вещества по време на настоящата пандемия.