БСК: 19% по-ниска пенсия при прехвърляне парите изцяло в НОИ

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Ако при сегашното развитие на частните пенсионни фондове, един човек реши да прехвърли парите си в Националния осигурителен институт (НОИ), то той ще загуби 19,2 % от своята пенсия. Това каза на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, цитиран от money.bg.

По този начин той напомни за несъгласието на работодателите с приетото, а после и „замразено” въвеждане на право на избор на всеки гражданин, роден след 1960 година, за това къде да държи парите си за допълнително пенсионно осигуряване – в частен пенсионен фонд или в НОИ. Именно тази промяна стана „ябълката на раздора” в коалицията зад кабинета „Борисов 2″. Тя бе успешно приета с бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата 2015-та година с гласовете на ГЕРБ и ДПС, но след неделни вътрешнокоалиционни разговори бе „замразена” до намиране на политически консенсус по тази пенсионна поправка.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков даде и друг пример за работата на частните пенсионни фондове: “Вземаме един млад мъж, който тепърва влиза в пенсионната система и му предстои да натрупа 40 години трудов стаж. Ако той се осигурява през цялото време на 1000 лева месечен доход и спрем инфлацията през тези години, то неговата пенсия от НОИ с 12% месечна вноска след 40 години ще бъде 345 лева. Допълнителната пенсия, която ще получи от своя универсален пенсионен фонд на базата на само 5 % от месечната пенсионна вноска ще бъде в размер на 280 лева, които ще се прибавят към основната му пенсия. Изводът е, че при запазване на сегашните нива допълнителната пенсия от частен пенсионен фонд ще е в почти същия размер като тази от НОИ”, обясни Бранков.

Божидар Данев посочи още, прехвърлянето на партидите от универсалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт ще натовари системата на държавното осигуряване. „Хората с ниски доходи ще прехвърлят партидите си и ще натоварят още повече НОИ. Хората с високи доходи няма да си прехвърлят партидите си, тоест там, където има сериозни натрупвания, няма да се прехвърлят партиди. Ще се прехвърлят партиди, които ще утежнят състоянието на НОИ. Затова ние в това нещо не виждаме икономика, в това решение, то е контрапродуктивно за НОИ, контрапродуктивно и за универсалните пенсионни фондове, защото ще намалят масата, но както знаете, те взимат такси.“

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements