Британски фермер отгледа лук с тегло близо 9 кг

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Той ще се опита да регистрира своето постижение в Световните рекорди на Гинес

Гарет Грифин, градинар от Гърнси, Великобритания, се радва на рекордна реколта през тази година, предава BBC. Фермерът е отгледал лук, който тежи 8,9 кг (19,7 фунта) и е висок около 21 инча (53 см). Зеленчукът счупи предишния световен рекорд от 8,4 кг.

Гарет Грифин призна, че цели 12 години се е опитвал да счупи рекорда. За да направи това, той отглежда зеленчуци в оранжерия с допълнително осветление и автоматично напояване.

Градинарят обясни, че е опитал два различни метода на отглеждане, които включват „да има правилните семена“ и „да бъде много добър с тях“.

Той добави, че неговият гигантски лук е напълно годен за консумация, с традиционен за лука вкус. Семената от този екземпляр се оценяват с висок потенциал.

Организаторите на есенното изложение на цветя в Харогейт, където фермер показа отгледания зеленчук, казаха, че статутът на лука като най-големия в света подлежи на проверка в Световните рекорди на Гинес.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама