Причинителят зимува в растителните остатъци и почвата
Брашнестата мана е заболяване, което може да засегне много култури. При граха причинител на заболяването е гъбичката Erysiphe communis Grev. Тя е активна и по култури от същото семейство, като бакла, фасул и др. Заразяването става чрез пренасяне на гъбите чрез вятъра, вода, заразени инструменти и др. Най-активно е развитието на болестта по време на началото на цъфтежа и през вегетацията на културата.
Характерно за заболяването е появата по листата и стеблата на бял налеп, който се образува от спороношението на гъбите. С развитието на растението и узряването на грахчетата засегнатите органи се покриват от черни точки, които представляват плодните тела на брашнестата мана. Заразените растения не се развиват добре, плодовете са с лошо качество и добивите са ниски. След това заразените органи могат да пожълтеят и изсъхнат.
Причинителят зимува в растителните остатъци или пък в почвата.
За да не боледува граха и другите бобови култури от брашнеста мана, трябва веднага да реагирате, като напръскате с 1% бордолезов разтвор. Сред мерките, които са важни за прогонване на болестта, е и правилният сеитбооборот, който изисква културите от едно семейство да не се настаняват на едни и същи площи и да се завръщат на старото си място след 3-4 години. Задължително трябва да премахвате от площта с грах старите, заразени остатъци и да провеждане дълбока обработка на почвата наесен. Семената за засаждане трябва да се третират преди засяване за обеззаразяване. Накисват се първо във вода за 4 часа, а след това се киснат 5 минути в гореща вода (50 градуса). Накрая трябва да ги охладите рязко в студена течност.