Бобът минава през фурната или фризера, за да се отървем от зърнояда

Когато чушките на боба узреят зърноядът се развихря и снася яйцата си в тях. Затова първото нещо, с което може да се почне, за да се отървете от тази напаст е да не се оставя дълго на полето зрелия фасул. Въпреки това прелитащте бръмбари правят нови заразявания при сушенето и вършитбата. После лесно зърноядът се настанява в домакинствата и складовете, там развива 4-5 поколения и нанася големи повреди.
Малките количества фасул за консумация могат да се обеззаразяват във фурните на готварските печки. При температура 50-55 градуса в продължение на 1 час се оставя фасул, който е разсипан на пласт с дебелина не повече от 4 см. Вкусовите качества не се променят, но трябва внимателно да се следи температурата. Бобът може да се обеззарази и при ниски температури защото зърноядът е топлолюбив вид и всички стадии на развитие са чувствителни към студ. При температура по-ниска от 10 градуса силно се забавя развитието на яйцата. При минус 1градус зърноядът не може да преживее повече от един месец, а при минус 10 градуса всички негови стадийни форми умират за няколко часа. Тази биологическа особеност може да се използва като средство за борба. През студените зимни месеци наличните количества фасул могат да се изнесат на открито или да се оставят във фризера, ако са малко.
Преди съхранението зърната трябва да се прегледат внимателно и да се пречистят много щателно. Повредите се откриват лесно по кръглите дупчици на зърната, от които са излетели бръмбарите. Ако видите светлите кръгли прозорчета, значи има бръмбари, които са готови да излетят. В отделни зърна може да има малки, белезникави, извити ларви без крака, с кафява глава. Или пък по зърната да са залепени млечнобели яйца. Често направо се откриват излезлите на разходка малки сивокафяви бръмбари, покрити със зеленикави космици.