Био орехи по най-висок стандарт: Историята на Сортови семена Елит 2001 ЕООД

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Този месец рубриката „Добрият пример“ ни отвежда към Свищов, за да представи един уникален за България пример за затворен цикъл на биологично отглеждане и преработка на орехи. Това е и един добър пример за успешен семеен агробизнес, финансиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

„Сортови семена Елит 2001” ЕООД е  земеделски  производител с основна дейност зърнопроизводство и  производство на технически култури. Трудностите и несигурността  в сектора насочват дружеството в диверсификация на дейността, като създава орехова градина  на площ от 668 дка, находяща се в землището на град Свищов. Изграждането на градината се осъществява на два етапа в периода 2015-2017 г.

С цел максимална ефективност и качество на продукцията от „Сортови семена Елит 2001“ избират за основен сорт „Чандлър“ с опрашители от сортове „Франкет“ и „Фернет“.  Изборът на сортов състав не е случаен и е направен след анализ на климатичните дадености на региона, сортовите възможности и особености на културата. След посещение на свои колеги в Румъния, Турция, Франция и Италия с дългогодишен опит в производството на орехи, земеделските стопани бързо взимат решение и залагат на доказания сорт.

Друг важен фактор за избор на сортовата комбинация, са тенденциите в световен мащаб: потребителите в цял свят обожават вкусовите качества на ядката, която се отделя лесно от своята мека и тънка черупка. Светлият цвят на ядката е важна характеристика при определянето на продажната цена на ореха. Орехите, които имат по-светъл цвят на ядката, се продават на по-високи цени. Чандлър е високопродуктивен сорт. Клоните на орехово дърво имат до 90 процента продовитост, поради което добивите са много високи. Плодът може да бъде събран след 3-тата година от засаждането му.

Производството, преработката и опаковането на продукцията се извършва по правилата на биологичното производство с основен консултант на производство-  гл. ас. Звездомир Желев от „Аграрен Университет“ гр. Пловдив и сертифициращ орган Био Сертификейшън“ ЕООД. Продукцията е сертифицирана по международния стандарт „GLOBAL GAP“.

„От самото й създаване градината се отглежда по биологичен начин. Никога не сме използвали препарати за конвенционално отглеждане, а само биологично одобрени“, споделя главният агроном на стопанството Борислав Драков.

Всеки опитен производител на орехи знае златното правило: без напояване, няма добра продукция. Затова земеделските стопани от Свищов залагат на най-доброто в бранша: градината е с изградена система за капково напояване на израелската компания „Netafim“. Уникалното за този проект, е че водата е обезпечена от довеждащ водопровод с дължина 5500 м. с денивелация 210 метра. Дебитът на водопровода е 200 куб.м /час.

Работата в градината се извършва с пръскачки  „TIFONE“ – Италия, косачки VAN WAMEL – Нидерландия, Тръскащи агрегат -„AMB ROUSSET“ – Франция  и комбайн -„AMB ROUSSET“. Градината е естествено затревена за контрол на почвената ерозия и се подържа чрез периодично косене.

Преработката на орехи се извършва в новоизграден цех, проектиран и оборудван с техника на „AMB ROUSSET“ – Франция. Оборудването включва: приемна платформа, машина за първично измиване, машина за отделяне на чужди примеси, машина за обелване, сортировъчна маса, сушилни и калибратори, елеватори, транспортни ленти и буферни съдове.

Общата площ на цеха за преработка на орехи и орехови ядки е 2246 кв. м, от които само складовото помещение с площ 500 кв.м. То разполага с климатична система и хладилна камера за съхранение. Производствената линия включва машини за трошене  на орехи на AMB ROUSSET“и пакетажна линия на UNION KEHLIBAR – България.

„Ние работим с френски машини, но дори и на нашите посещения във Франция не видяхме истински затворен цикъл на производството. Можем спокойно да заявим, че ние сме пионери, обхващайки всички операции по производство и преработка на орехите. И всичко това, спазвайки всички биологични стандарти. С две думи, искаме да бъде всичко, както трябва“, споделя собственикът на биоградините и цеха за преработка Александър Караджов.

Осъществени са четири проекта с участието на ДФ“Земеделие“ – Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” и по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“

Инвестиция от този характер е от изключителна важност при производството на сертифицирани биологични продукти, тъй като за спазването на всички норми и изисквания при сертификацията е необходимо да бъде подсигурена независимост на процесите и ясна проследяемост на пътя на суровината до нейното пакетиране.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама