Заместник-министър Таня Георгиева: Европейските средства са двигател за привличане на нови фермери в биопроизводството

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Ден на отворените врати във ферма за биоорехи в Свищов бе част от Национална кампания „Be Organic!“

Европейските средства са двигател за привличане на нови фермери към биологичното производство, което към настоящия момент е предизвикателство с оглед на целите, които имаме за увеличаване на биопроизводството до 2030 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева в деня на отворените врати във фермата за био орехи на “Сортови семена- ЕЛИТ“, който е част от Национална кампания „Be Organic!“, в град Свищов.

Тя поздрави собствениците на стопанството, семейство Караджови, за реализираните инвестиции, които имат и високата оценка от техните международни партньори, помагали им във взимането на технологичните и технически решения. „Вашата дейност е добър пример за популяризиране на достиженията на българските земеделски предприемачи“, посочи заместник-министър Георгиева. Според нея стопаните с голяма прецизност са реализирали цялата идея – от стартирането на избор на терен за градината, през избора на сорт орехи, прецизното напояване, правилното хранене, до автоматизираното прибиране на реколтата, почистване, измиване сушенето, калибриране, съхранение, както и цялостния процес на мониторинг и управление на процесите в стопанството.

„Адмирации към целия екип, защото знам колко е сложно от идеи в офис, скицирани на хартия да се реализира едно начинание в работещо, устойчиво предприятие. Много се радвам, че можем да изтъкнем предимствата биологичното производство към настоящия момент, доста по-сложно е, доста повече предизвикателства има по отношение на реализацията, но е факт, че компанията се справя успешно“, отбеляза заместник министърът.

Тя подчерта, че Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. (ПРСР 2014-2020г.), успоредно и с националното подпомагане възраждат малките населени места и дават възможност на фермерите да диверсифицират своето производство, да добавят стойност чрез производство висококачествени и биохрани.

По време на събитието беше представен реализиран проект за изграждане на цех за преработка на орехи и орехови ядки по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020г., на стойност 1 925 752 лева. Участниците имаха възможност да видят иновативни технологии за преработка на орехи в модерния цех на земеделската компания, както и да се запознаят отблизо с биологичното производство на ядките. Дружеството е създало и развива ореховия сорт „Чандлър“ на площ от 668,467 дка чрез проект по подмярка 4.1 от ПРСР, както и друг за напояването му чрез изграждане на напорен водопровод с дължина 5500 м. Проектът по подмярка 4.2 включва изграждане на цех, машини за почистване, оборудване и машини за преработка, сортиране, пакетиране и др. Инвестиция от този характер е от изключителна важност при производството на сертифицирани биологични продукти, тъй като за спазването на всички норми и изисквания при сертификацията е необходимо да бъде подсигурена независимост на процесите и ясна проследяемост на пътя на суровината до нейното пакетиране.

Зам.-министър Таня Георгиева: С прилагането на Стратегическия план целим увеличаване на дела на биоземеделието

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА