Бум в търсенето на органични храни, суровините за биоманджи са на изчерпване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Пандемията от коронавирус води до увеличаване на търсенето на био, органични и устойчиви храни. Търговците на дребно по целия свят изпитват огромни увеличения на продажбите на биологични продукти. Същото важи и за онлайн търговците на дребно, които отчитат най-високия ръст на продажбите си от години.

Whole Foods Market, най-големият търговец на природно чисти храни в света, започна да ограничава броя на своите клиенти за онлайн хранителни стоки заради безпрецедентното търсене. Във Великобритания Abel & Cole отчита 25% увеличение на продажбите, докато Riverford отчита сериозен ръст на търсенето. Nourish Organic, индийски онлайн търговец, преживя 30% ръст на продажбите през изминалия месец. Физическите търговци на дребно също се възползват от спешните мерки, въведени от различни правителства. Магазините за органични и здравословни храни остават отворени в много страни. Те привличат нови купувачи, докато вече съществуващите клиенти са склонни да похарчат повече. Във Франция някои магазини за органични храни отчитат увеличение на продажбите с над 40%. COVID-19 повишава информираността на потребителите за връзката между храненето и здравето. Потребителите купуват повече органични и здравословни храни, тъй като изглежда целят да засилят личния си имунитет.

Докога обаче търговците  ще могат да отговарят на повишеното търсене?

Нарастването на търсенето обаче води до проблеми с предлагането. Индустрията за органични храни вече е глобална с международни мрежи за доставка, които са подложени на натиск. Много от суровините, използвани от европейските и северноамериканските компании за органични храни, се произвеждат в Азия, Латинска Америка и Африка. Заключването прекъсва веригите за доставки. Например, Индия е основен източник на био чай, билки, подправки и подобни съставки. Спешните мерки, въведени през март, спряха преработката и износа на храни от и към някои страни.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements