Без „райски газ“ в хранителните магазини, решиха депутати на първо четене

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Комисията по земеделието и храните прие на първо четене промени в Закона за храните

Комисията по земеделието, храните и горите прие единодушно на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, внесен от Костадин Костадинов (“Възраждане”) и група народни представители на 6 януари тази година.

Предложената промяна се отнася до разпространението на диазотен оксид, т. нар. райски газ. Във връзка със зачестилата му употреба миналата година беше забранена продажбата на и употребата от лица под 18 години. Липсва обаче законова регламентация за условията и реда за продажбата и употребата на веществото в хранително-вкусовата промишленост, съобщава БТА.

Целта на законопроекта е въвеждане на забрана за употребата на диазотен оксид в обекти за продажба  и заведения за храна и напитки, която в момента е масова. “Употребяван в хранително-вкусовата промишленост, той е напълно безвреден за здравето на хората, но при директно вдишване нанася сериозни щети върху централната нервна система”, пише в аргументацията на вносителите.

Членовете на комисията бяха единодушни, че това продължава да е проблем, тъй като в настоящата ситуация лицата под 18 години също имат лесен достъп до “райски газ”.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА