Без прием по важни лозарски мерки тази година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стратегията за сектора все още не е готова

Тази година за съжаление е преходна година и няма да имаме приеми относно инвестиции във винопроизводството и конверсията на лозя. Това каза в Поморие заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той посочи, че сега се разработва стратегията за новия програмен период.

“Знаем вече подробностите, присъстваме в стратегическия план като сектор. Има и някои ограничения, с които трябва да се съобразяваме, но вярвам, че и в Министерството на земеделието, и с подкрепата на бранша ще изберем най-доброто, което е необходимо на българските винопроизводители и производители на винени сортове и лозя, за да се върнат отново на пазара, за да могат да имат едни устойчиви стопанства, да се радват на едни добри и постоянни доходи”, заяви Джиков. Той коментира и щетите, нанесени от ураганния вятър през септември миналата година в района на Поморие, съобщава БТА.

“На 3500 декара бяха нанесени щети от бурята. Изключително бързо реагира държавата. В рамките на една седмица бяха обходени всички лозови насаждения, бяха конкретизирани проблемите, бяха съветвани и дадени напътствия на земеделските производители. Министерството на земеделието обезщети над 550 земеделски производители. Единствената държавна помощ, която може да предостави министерството – това е загуба на продукция. Благодарение на областния управител на Бургас, на Комисията по бедствия и аварии, които се организираха много бързо, се компенсираха и щетите и на лозовите конструкции. Изключително доволен съм от факта, че днес виждам едни възстановени лозови насаждения, които нямат нищо общо с покъртителната гледка, която наблюдавахме миналата година”, заключи заместник-министърът.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА