Без насекоми на трапезата на италианците

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Една от най-големите компании на Ботуша обяви, че засега няма да прави паста от брашно от насекоми

Повечето италианци смятат насекомите за чужди на националната хранителна култура и никога няма да ги сложат на масата за вечеря. Това сочи анализ на портала за биоземеделие Coldiretti във връзка със съобщението на известната компания Barilla, че засега няма да произвежда паста от брашно от насекоми, тъй като няма търсене.

Според проучване на Coldiretti 54% от италианците наистина са против яденето на насекоми, 24% са безразлични към подобна идея, останалите дори не смятат за необходимо да коментират.

Продажбата на насекоми за храна стана възможна в Европа благодарение на влизането в сила на 1 януари 2018 г. на регламента на ЕС за „новите храни“. Регламентът позволява признаването на цели насекоми като нови хранителни продукти, както и традиционни продукти от трети страни. Досега ЕС вече е разрешил продажбата на домашни щурци (Acheta domesticus), големи ларви на брашнен червей (Tenebrio molitor) и мигриращи скакалци като трапезна храна.

Правилното хранене обаче не може да игнорира местното производство и културните реалности в страните от третия свят, както и в развитите страни, и дори гъсениците, бръмбарите, мравките или скакалците за храна не избягват този принцип. Дори и с високо съдържание на протеини, насекомите са много далеч от италианската и европейската национална кулинарна реалност.

Освен обичайното противопоставяне на италианците на продукти, които са много далеч от националната култура, появата на насекоми по масите повдига ясни здравословни въпроси, на които трябва да се отговори, изяснявайки методите на производство и с еднакъв произход и проследимост, като се има предвид, че повечето нови продуктите идват от страни, които не са членки на ЕС, като Китай или Тайланд“, пише Coldiretti.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА