Бенямин и шоколадовата фабрика

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
11 Минути

Вкусовете и уникалните полезни добавки са най-ценното в продуктите на семейната компания

Страстта е една от водещите причини, за да успяваме в различни начинания. И тук, както в много други истории, желанието за нещо смислено и осъзнато става основа за нещо голямо и истинско. Познавам се с Красимир Бенямин задочно, а при първата ни среща усмивката му и енергията обясняват защо шоколадите им са толкова различни и успешни. Страстта, с която разказва за работата си може да зареди и увлече всеки да погледне по-осъзнато на живота си. Историята на фабриката за биошоколади стартира през 2014 г., когато двете страсти – какаото и готвенето на двамата братя Бенямин – Красимир и Мартин, и съпругата на Мартин, Сара, намират своята среща в лицето на шоколада и те започват експерименти в домашни условия. „Нашата концепция за шоколада включва такъв продукт, при който да запазим здравословния аспект, защото какаовото зърно е едно от най-богатите храни на антиоксиданти“, казва Красимир Бенямин и допълва: „Суровината е полезна. Оттук нататък въпросът е как ще я третираме, какво ще добавим към нея, за да може крайният продукт да е полезен или вреден за здравето. И ние решихме да работим така, че да запазим полезното, да не добавяме нищо вредно, да не използваме рафинирани продукти – бяла захар и никакви изкуствени добавки, затова от самото начало беше ясно, че шоколадът ни трябва да бъде от биоземеделие. Всички суровини, които използваме, са с биосертификат. Решихме и шоколадът ни да бъде веган. От една страна, защото имаше тази тенденция, от друга, се вписваше в нашия мироглед, че не експлоатираме никакви животни за нашите шоколади.“. Така тримата се отказват от млечното съдържание на шоколада и залагат на чистото какао.

Успехът на вкусовете е толкова голям, че година по-късно те наемат малко мазе, което ремонтират изцяло по съвременни изисквания, сертифицират се като биопроизводители и започват ръчното производство на първите биошоколади под марката „Рокао“.

 

Различни характери, обединени от една цел

Тримата основатели на фабриката са много различни натури, въпреки обединението си от обща идея и страст. Затова всеки вкарва собствена нотка и поглед в нещата, търсейки нещо различно на пазара. „Искахме да направим производство, където да имаме пълен контрол върху крайния продукт“, казва Красимир. „Пробвахме между 800 и 1000 шоколада, не за да ги копираме, а за да се вдъхновим, да се ограмотим, защото ние сме изцяло самоуки.“ Във фирмата всеки си има задача и място. Красимир се занимава със забъркването на смесите и с чисто техническата част, с изграждането на производството, адаптирането на рецептите към машините. Колегите му казват, че на ден може да измисли по няколко рецепти и всеки от фирмата с удоволствие опитва новите разработки. Мартин и Сара, които живеят в Германия, са царе на интелектуалната част и каналите за търговия. Тяхна е заслугата и на уникалните опаковки, в които шоколадите се разпространяват из целия свят. В България продуктите на шоколадовата фабрика могат да бъдат намерени по всички биоканали, както и на щандовете в магазините, където се предлагат чисти храни и навсякъде, където се предлага качествен шоколад.

 

Философия на добрината

Красимир Бенямин е и един от лекторите в школата „Изкуството да живееш“. Преди 14 години той се намира на кръстопът в живота си, притиснат от много зависимости, които ограничават свободата му и след участие в подобен курс животът му се обръща на 180 градуса. Днес той е един от преподавателите на тази философия, в която има много дихателни техники, медитация, йога, хуманитарни проекти. Пътят си към шоколадите той описва така: „Исках да си създам бизнес, който да е полезен за хората, който да ми позволи да мога да правя това, което най-много ме удовлетворява, което считам за най-полезно за обществото, а именно да преподавам програмите на „Изкуството да живееш“, да се отдам на хуманитарната си дейност.“.

Затова за производителите на биошоколадите с марка „Бенямин“ е много важно откъде идват суровините. Те не пазаруват от места, където се експлоатират деца за получаването на какаовите зърна. „Имаме частичен личен контакт с фермерите. Работим предимно с Южна Америка, защото не сме намерили досега в Африка какаови зърна, които да изпълняват нашите изисквания за качество и за добри практики в търговията“, казва Красимир Бенямин. И смятат след като компанията им започне да печели да върнат добрината като инвестират в социални проекти в местата, откъдето получават суровините.

„В момента се борим за оцеляване, тепърва започваме да изплуваме на повърхността, започваме да пишем черни числа, и в момента, в който производството ни стане печеливш бизнес, искаме да започнем да връщаме на тези хора чрез социални проекти в страните, където се добиват тези суровини. Това е нещо изключително важно за нас“, категоричен е Бенямин.

 

Продуктите им са уникални

Обединени от същата философия във фирмата работят около 20-ина души, като 15 от тях са заети в производството. „Стараем се да запазим максимално качествата на какаото, най-вече, като го третираме максимално бързо. При нас от зърното до готовия опакован шоколад минават само 4 часа“, казва майсторът на биошоколада. Във фабриката залагат на суперхраните, чиито качества се проучват предварително. Така в сладкото късче се слага добавена стойност към какаото и резултатът става уникален. В невероятните шоколади на Бенямин има зелен чай, чия, годжи бери, мак на прах, бяла черница и др. Последното откритие е веществото еритритол, което е извлечено от биоцаревица и добавя сладост в смесите. То не се храносмила, а се изхвърля от организма и няма ефект върху кръвната захар.

 

Производството е обединено в две серии

Пораствайки и развивайки се предприемачите написват бизнес план и започват търсенето на инвеститор, който да реализира мечтата им за сериозно производство на продуктите.

През 2017 г. фабриката под името „Bio Benjamin“ е факт и в нея се произвеждат вече доказаните марки на Бенямин – „Benjamissimo“ и „Happy Benjamino“. Двете серии са представени от различни вкусове, които биха оставили почитателите на шоколада без думи. Уникалното в изкусителните продукти на марката са невероятните вкусове и полезните добавки, които се прибавят към смесите. Сред интересните попадения на „Benjamissimo“ са със сурови какаови парченца, розово масло, чия и грейпфрут, мента и много други. От „Happy Benjamino“ ще ви впечатлят с уникалните си съчетания, например на солен бадем и червена боровинка, с киноа, амарант или пък лешник и бяла черница. Има подходящи за спортуващи хора, както и такива, които искат да се заредят с енергия.

 

 

Пазарите са наблизо и далеч

Днес фамилията Бенямин предлага своята продукция на четири континента в 25-27 държави. „Всяка година успяваме да удвоим продукцията си“, казва Красимир. „През 2017 г. продадохме 250 хил. шоколада, през 2018 г. – 500 хил. бройки, а през 2019 г. мисля, че ще ги направим 1 милион и повече.“ В момента шоколадите на „Bio Benjamin“ са най-продаваните в сектора на биопроизводството у нас.

В предварителния план тримата предприемачи залагат 10% от оборота им да идва от клиенти в България, но приятна е изненадата, когато статистиката на продажбите показва, че родният дял е около 25%. „Българинът е узрял за такива продукти“, казва Красимир Бенямин. „Това, което търсят най-много хората, е вкусен шоколад. Със сигурност много обръщат внимание на това, че е чист, че е био, че е естествен, че вътре няма добавени никакви изкуствени вещества. Много се радват на това, че е произведен в България. Това е голямо предимство, защото българинът цени качественото, което е произведено у нас“.

България е най-силният пазар на „Bio Benjamin“, като Канада вече догонва родната страна. Шоколадите държат добри позиции в Полша, Финландия, Хърватска, Сърбия, Япония, Израел. Най-голямата поръчка фабриката е получавала от Япония, а най-далечната дестинация, на която можете да намерите продуктите им е Южна Африка.

Днес фабриката е далеч от пълно натоварване и под покрива ѝ се разработват и произвеждат вкусове по поръчка на различни чужди марки, които се продават из цяла Европа. Подобни договори има с Испания и Финландия.

 

Бъдещето е по-голямо от миналото

„Целта ни е да развием България като дестинация, която произвежда шоколад“, категоричен е Красимир Бенямин. Затова много често можете да го видите да организира курсове и семинари за ползата от качествения шоколад. В момента творецът е в процес на разработка на нови вкусове, които ще видят бял свят, започне ли наесен шоколадовият сезон. Гарантира, че ще е нещо наистина уникално, което го няма никъде другаде по света.

Неразделна част от ежедневието на шоколатиерите от „Bio Benjamin“ е и посещението на различни международни браншови изложения. Там е основната среща с новите тенденции, както и мястото, където новите вкусове срещат и експерти, и обикновени почитатели. „Колегите, включително и световно известни шоколатиери, оценяват високо това, което сме направили. Наскоро за пореден път се потвърди, че явно сме на правилния път и правим нещо, което се оценява на международно ниво. Първо в Англия получихме т.нар. Great Taste Award, а сега завоювахме и Great Chocolate Award за черния суров шоколад от серията „Benjamissimo“, казва Красимир. На опитите да бъдат копирани той гледа с усмивка: „Когато си пионер, новатор, е нормално да те копират“, заключава той. Затова и бъдещето, което се чертае пред майсторите на биошоколада няма граници, а мечтите за световна дестинация на шоколада някой ден могат да станат реалност.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА