БАН: Намалява производството на традиционни продукти у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Производството на традиционни продукти у нас намалява в периода 2007-2013 г. От българските градини са излезли средно само 7% от годишната консумация ябълки на човек и 22% от тази на домати. Родно производство е и 33% от месото, сочат данните, публикувани в годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН “Аграрния сектор като фактор за икономическото развитие на България”. Родно производство за този времеви отрязък е било 44% от млякото, консумирано средно на година от глава от населението. Дори зърнените култури, на които България е традиционен износител, са само 78% от консумацията на човек  на година като останалото количество е внос – на хлебопекарни смеси и тестени изделия.

Докладът отчита, че от 2008 г. намалява добавената стойност в селското стопанство. Брутната добавена стойност, изразена в съпоставими цени, през 2015 г. е с една четвърт по-ниска от периода 1998-2006 г. За пръв път от съществуването на тази статистика дялът на земеделието в общата брутна добавена стойност спада под 5%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама