Българските кайсии се изнасят, ядем вносни

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Силистра: Ранното кафяво гниене, дъждовете и късното застудяване през пролетта тази година са унищожили част от реколтата на Ивелин Спасов, земеделски производител от Тутракан, Силистренско, разказа той пред “Агрозона”. В резултат продукцията е намаляла значително. „При цъфтеж бяха много по-добре заложени, но после вече се поразредиха кайсиите.“, коментира производителят. Сега добивите са между 750 кг и 1 т. от декар. Попринцип, ако беше всичко нормално, трябваше да постигнем поне 2 т. от декар, посочва земеделецът.

Ивелин Спасов коментира, че изкупната цена на плода от години е една и съща – варира от 80 ст. до 1,20 лв за кг според сорта. За производителите в района е радващо, че продукцията им е обект на интерес от страна на румънците. Те са и основните потребители. Спасов отбелязва, че докато родните плодове се изнасят, на пазарите у нас се внасят гръцки и турски кайсии.

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама