България стартира програма за регионални и местни продукти

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Страната ни започва програма за местни и регионални продукти. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на първото онлайн заседание на Междуведомствената работна група за изготвяне на Програма за регионални и местни продукти към МЗХГ. „България разполага с благоприятни агроекологични и климатични условия за производство на разнообразни селскостопански продукти, храни и напитки, много от които с уникални качества и специфика“, допълни Георги Събев. Той подчерта, че това е добра европейска практика, която помага за развитието на селските райони.

розово масло, Agrozona.bgПредлагане на висококачествени продукти

Заместник-министър Събев уточни, че наличието и предлагането на качествени продукти става все по-важно за потребителите. По думите му,  производството и популяризирането на регионални и местни продукти е с висок потенциал за укрепване на земеделските дейности и местната икономика.

„В новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. е заложено да бъдат насърчавани европейските схеми за качество. Този тип подпомагане създава възможност за местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да достъпят до нови пазари“ заяви още заместник-министър Събев. Той уточни, че целта на подкрепата за схемите за качество е да се популяризират местни и регионални храни.

Системен подход между компетентните органи и заинтересованите страни

Чрез Програмата за регионални и местни продукти ще се създаде системен подход между компетентните органи и заинтересованите страни. С тази програма следва да се постигне остойностяването на потенциала на регионалните и местните продукти, както и засилване на връзката им с общностите с оглед развитие на местната икономика и аграрния отрасъл на страната. В нея ще бъдат включени конкретни мерки и дейности за постигането на целта. Очаква се принос от различните заинтересовани ведомства по първия проект на програма. На следващ етап, тя предстои да бъде обсъдена с неправителствени и браншови организации в сектора.

В ход е изработването на слоган за програмата, като едно от предложенията е това да бъде: „България – страна на хилядите вкусове!“.

Междуведомствената работна група участват представители на Министерство на културата, Министерство на туризма, Министерство на икономиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и други.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements