Българинът изяжда около 7 кг шаран и скумрия на месец

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Консумираме риба 1,6 пъти в месеца. Това показва доклад на ИАРА. Според проведено национално представително изследване 76% от всички  домакинства в страната са консумирали риба и рибни продукти през 2014 г.

Средната годишна консумация на домакинство е 17.4 кг, а за един човек – 7.3 кг.

Най-често консумираната риба са скумрията и шаранът. Процентите са сътоветно 46 % и 35 %. Около 1 060 000 от домакинствата в страната всеки месец хапват шаран. На трето място се нарежда дъговата пъстърва с 13%, консумирана от близо 400 000 домакинства. На трето място – бяла риба (сулка) с 8,6%, консумирана от близо 260 хил. домакинства.

Следва пъстър толстолоб с 6,6 %. Общо,на тези четири вида се дължи 83% от общото потребление риба.

Най-ниска консумация е регистрирана при черния амур и руската есерта, където относителният дял на домакинствата е под 0,1%. Нисък е и делът на

консумиращите видове като барамунди и африкански сом – едва 0,2%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама