Бадемовото масло ни носи хубост, здраве и вкус

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Ползите от бадемите за нашето здраве са хиляди. Маслото, което идва от тези вкусни ядки, обикновено се използва като естествена съставка в грижата за кожата и косата. В тази статия ще разкрием как бадемовото масло може да е от полза за вашето здраве и красота.

Бадемите са плод от дървото Prunus dulcis,  известно като бадемово дърво. Въпреки че те обикновено се наричат ядки, всъщност са семена, намиращи се в центъра на бадемовия плод, bademкойто много прилича на праскова. Те са много богати на мазнини, което ги прави перфектен източник на масло. То е богато на витамин Е и съдържа известно количество витамин К. Повечето от ползите за здравето, свързани с бадемовото масло, произтичат от високото му количество здравословни мазнини.

Бадемите, които се използват за козметични цели, както и за ядене са т.нар. сладки бадеми. Смята се, че горчивите бадеми имат лечебни свойства, но те могат да бъдат токсични при неправилна обработка.

Рафинирано срещу нерафинирано бадемово масло

След прибиране на реколтата, бадемите се олющват и изсушават. Рафинирано бадемово масло се извлича от ядки, претърпели високотемпературна и химическа обработка. Този метод влияе отрицателно върху маслото, тъй като много от хранителните вещества, които се намират в суровото бадемово масло, се разрушават при високотемпературно или химическо третиране. Рафинираното олио е много по-евтино от нерафинираният тип.

Нерафинирано бадемово масло се получава чрез пресоване на сурови бадеми, без да се използва висока топлинна или химическа обработка.

Ползи за здравето 

Консумацията на ядки помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола,  както и подпомага загубата на тегло. Бадемовото масло е източник на мощен антиоксидант и както вече споменахме на витамин Е. Всъщност 1 супена лъжица (15 мл) от това олио доставя 26% от bademiпрепоръчителния дневен прием. Витамин Е е група от осем мастноразтворими съединения, които имат антиоксидантни свойства. Тези съединения предпазват клетките от вредни вещества, наречени свободни радикали.

Бадеми за красота 

Бадемовото масло е популярна съставка в продуктите за красота. Това леко и успокояващо олио е полезно както за кожата, така и за косата. То предотвратява дехидратацията на кожата, прави я нежна и гладка. Изключително подходящо е за хора със суха или чувствителна кожа. Верен помощник може да бъде и в борбата срещу стриите по тялото, пише care2. Хората, предпочитащи използването на натурална козметика може без проблем да се спрат на него.

Ето и няколко начини да добавите бадемовото масло към вашата грижа за  кожа или  за косата:

  • Използвайте го за хидратиране на кожата си. Това може да стане, като го добавите към крема си или пък да го нанесете директно върху кожата.
  • Домашните маски са коса са изпитани и утвърдени, като помощници на всяка дама. Може да добавим няколко капки от бадемовия еликсир на всяка една маска. Една от най-добрите хидратиращи маски е с намачкано авокадо и бадемово масло. Нанесете на влажна коса, след час измийте.
  • Друг вариант за кожата и косата е съчетаването на различни етерични масла.
  • Всеизвестно е, че рициновото масло помага за растеж на миглите, не всеки обаче знае, че бадемовото масло им влияе още по-добре. Сложете с помощта на памучен тампон малко олио, след което намажете корените на миглите. Внимавайте да не попадне в окото, защото люти. След 20 минути измийте очите с хладка вода.

Маслото в кухнята ни ментово масло домашно 2

Бадемовото масло е леко, с нежен вкус. Това го прави чудесно допълнение към много ястия. Нерафинирано бадемово масло не трябва да се използва при готвене, тъй като високите температури могат да унищожат неговата хранителна стойност. По-скоро този вид масло  е добре да се добави като завършек на ястието. Рафинираното бадемово масло обаче може да се използва за готвене. То е по-евтино и по-топлоустойчиво от нерафинирания вид.

Ето няколко начина да използвате нерафинирано бадемово масло:

  • Като дресинг за салата: Комбинирайте нерафинирано бадемово масло с  ябълков оцет и нарязани билки.
  • Като добавка към макаронени изделия: Добавете малко бадемово масло към вашите спагети, за да добавите повече здравословни мазнини.
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА