Австрийската инспекция по труда дава полезна информация в уебинар за сезонни работници

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Австрийски и български институции с компетентност в сферата на сезонната работа организират съвместно събитие в интернет, за да дадат подробна информация за условията на труд в строителството и земеделието на немскоговорящата държава. Събитието ще се проведе на 28 април, сряда, от 10.30 до 13.30 ч. българско време, съобщиха от родната Агенция по заетостта.

В рамките на събитието Инспекцията по труда в сферата на земеделието и горите на Австрия ще разграничи специфичните характеристики на заетостта в селското стопанство, като предостави кратко описание на спецификата на прибирането на реколтата, различни колективни трудови договори във федералните провинции и друга полезна информация за работещите в сферата. Информация ще предоставят австрийски институции, ангажирани с правата на работещите в строителството и земеделието и при командироване в рамките на услуги. Австрийската инспекция по труда за строителните дейности ще извърши цялостен преглед на системата и отговорните органи в Австрия. Финансовата полиция на Австрия ще информира относно дейността си по контрол на командированите работници. Касата за отпуск и обезщетение на строителните работници ще запознае присъстващите относно видовете обезщетенията специфично за строителните работници и кога те се изплащат.

Експертите ще отговорят на въпроси като: Кои са най-честите хипотези за започване на работа в чужбина – командироване, намиране на работа чрез посредник или чрез предприятие, което осигурява временна работа (ПОВР), или чрез използване на възможностите на Европейската мрежа? Какво трябва да знаете, когато заминавате да работите в Австрия? Дали и как сте регистрирани за здравно осигуряване/пенсионно осигуряване и дали имате застраховка срещу трудово злополука в Австрия? Какво да направите, ако нямате регистрация? Към кого да се обърнете, ако трудовите и осигурителните ви права бъдат нарушени?

Срещата се организира в платформата „Zoom” от Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България във Виена. Осигурен е превод от немски на български език и обратно. Желаещите следва да се регистрират предварително, за да получат линк за включване. За целта е необходимо да изпратят кратко съобщение на следната електронна поща: [email protected]

По време на събитието информация и полезни съвети по отношение на заминаването от България ще предоставят експерти от Инспекцията по труда и Агенцията по заетостта.  Националният осигурителен институт ще информира какви документи следва да представят българските граждани, които работят в Австрия при завръщане в България с оглед отпускането и изплащането на краткосрочните обезщетения и помощите от държавното обществено осигуряване.

Повече информация за събитието е публикувана във Фейсбук.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама