Асен Личев: Забранено e погребването на прасета при незащитени подземни води

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

При погребването на прасета може да се разшири заразата

 Абсолютно забранено е погребването на прасета при незащитени подземни води. Това гласи  наредба за условията и реда експлоатация на санитарно-охранителни зони около водоизточниците за питейно водоснабдяване. „Там абсолютно категорично е казано, че за водоизточници от повърхностни води, пояс втори, е забранено да се използва теренът за нови или съществуващи гробища, което изключва и загробването на трупове на прасета“, коментира за „Агрозона“ Асен Личев, експерт по хидрология и дългогодишен ръководител на дирекция “Управление на водите” в Министерството на околната среда и водите.

Незащитените подземни води представляват първият водоносен хоризонт след земната повърхност, на който водното ниво е пряко свързано с повърхността , т.е. няма нищо, което да го изолира. Такива са например терасите около всички реки в България, където са основните водовземни съоръжения. „В този тип съоръжения има забрана за пряко отвеждане на води, съдържащи опасни и вредни вещества. Под вредни вещества отново влизат трупните отпадъци на убитите прасета. В конкретния случай АЧС не е опасен за хората, но влизайки в кръговрата на водата той може зарази свинете в свинекомплексите“, допълни Личев. Това е твърде възможно предвид факта, че повечето съществуващи свинекомплекси у нас използват подпочвени води.

Има два начина, които са безопасни и легални за обезвреждане на трупове, смята експертът. Единият е да има определени депа, които да са изолирани от въздуха, водата, подземната повърхност и почвите, където да се третират труповете. Втората мярка е да има подготвени инсенератори. „Оказва се, че термичното третиране на труповете по отношение на безопасност на замърсяване на водите елиминира като цяло бързо разградимите биологични вещества и вирусът на АЧС бива убит“.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА