Арендатори: Житото трябва да се суши след жътва, за да е годно за хляб

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Арендатори от Добруджа посочват, че веднага след жътва житото трябва да се изсуши в сушилни, за да може да се произвежда от него хляб, съобщава “Монитор”. Ако това не бъде направено, то няма да е годно и това ще рефлектира върху цените на новата реколта.

Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, потвърждава тезата, че тази година жътвата ще е трудна, предава изданието. Има опасност забитите в земята класове да покълнат в калта след дъждовете, има риск и от вторично плъзване на плевели. Киряков смята, че жътвата може да започне към 10-и юли, при положение, че дъждът спре и земята изсъхне. Край Черноморието близо една трета от посевите са полегнали, а на места са поразени 100% от посевите, казва за “Монитор” Димитър Катранджиев, един от най-големите арендатори в региона.

Подадените заявления за пропаднали площи в област Добрич са 99, посочва директорът на областната дирекция „Земеделие” Зия Халил.

От земите, които комисиите са успели да обходят и за които има съставени протоколи, има данни за унищожени изцяло 1000 декара с пшеница, 1300 декара с царевица, 1600 декара със слънчоглед. Преди дъждовете в петък е имало данни и за 10 000 декара частично унищожени с пшеница като прогнозата е, че тези площи ще нараснат.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА