Академия ще свързва туризъм и земеделие в проект между България и Гърция

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Предвижда се специално приложение с маршрути да е в полза на предприемачи от двете страни на границата ни с Гърция

Академия по агротуризъм, която да улесни дългосрочно бизнеса от трансграничния регион от България и Гърция, ще бъде създадена чрез проекта „Агротуризъм бизнес академия – система за подкрепа на МСП“. Той е насочен към подпомагане на селскостопански и туристически бизнеси от двете страни на границата между България и Гърция. Проектът има за цел да подкрепи МСП и предприемачи от селскостопанския и туристическия сектор чрез предоставяне на бизнес съоръжения, услуги, ноу-хау и умения за човешко развитие, които ще повлияят положително на предприемаческия успех и устойчивото развитие на бизнеса. Проектът има за цел да надгради и използва постигнатите резултати и резултати от два предишни проекта – Danube winery places (CBC Румъния-България 2007-2013) и VINESOS (INTERREG VA Гърция България 20014-2020).

Академията по агротуризъм ще улесни дългосрочно бизнеса от трансграничния регион с административна и професионална подкрепа. Участниците ще могат да се запознаят с презентации, видеообучение, допълнителни материали и актуално ноу-хау в сферата.

За предприемачите се провежда и анкетно проучване с кратък въпросник. Целта на анкетата е да се събере информация за създаването на мобилно смарт приложение. Апликацията ще бъде в подкрепа на бизнесите от ХОРЕКА сектора, малките и средни предприятия в туризма, земеделците и други участници в туристическото обслужване. Една от функционалностите на иновативната апликация е да свързват по удобен и ефективен начин туристи с туристическия бизнес и винопроизводителите в региона на Южна България.

Един от значимите резултати от проекта е разработването и създаването на опитни полета за местни сортове лози и производството на млади растения, които ще бъдат раздадени на винопроизводителите и лозарите с цел повторно въвеждане на местния брадинг. Очаква се 30 земеделски производители от двете страни да получат разсад до края на изпълнението на проекта.

В процес на разработване е иновативното мобилно приложение. Представители на различните сфери на бизнес в туризма и земеделието могат да попълнят въпросник и да се включат в анкетно проучване на адрес https://bit.ly/3AfLSdQ. По този организаторите предвижда да идентифицират още по-добре актуалните нужди на бизнеса.

Участието в проучването дава възможност за последващо добавяне на съответния туристически или селскостопански бизнес към базата данни на апликацията, чрез която потребителите ще определят своите туристически маршрути.

Проектът „Агротуризъм бизнес академия – система за подкрепа на МСП“ е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните участнички в Interreg V-A Програма за сътрудничество „Гърция – България 2014-2020“. Главен бенефициент от българска страна е Сдружение „Евроинтегра“, следван от сдружение „Просперитет и развитие за България“, както и от гръцка страна – Agrientrepreneurship.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА