„Крушовата бълха е неприятел, който много трудно се ограничава с пестициди, прави пет поколения на година, които налагат поне две третирания за всяко от тях, а ефективността не е задоволителна“, информира за „Агрозона“ Татяна Трифонова, агроном към Сдружение Съюз на Дунавските овощари. Затова през 2019 г. е проведен опит сред 122 дка крушови насаждения за прилагането на биоагенти с цел намаляване на щетите от вредителя. Сезонната колонизация на биоагенти се изразяват в периодичното използване на известно количество от тях за контрол на икономически важен неприятел, какъвто е крушовата бълха, като биоагентите предварително са били размножани в биолаборатории и биофабрики, допълва специалистът. Предимствата на използване на този метод на защита е, че не замърсяват околната среда, културите и продукцията, не възниква устойчивост при насекоми и акари, болести, не води до размножаването на акари или листоминиращи молци и има продължителен и траен ефект. „На база едногодишно изпитване резултатът беше доста добър“, заключава Татяна Трифонова.
Заради ограниченията в борбата с болести и неприятели, биологичното производство не винаги е по-рентабилно от конвенционалното. Продукцията се оскъпява много, защото и добивите са наполовина, коментира Трифонова.
„Площите с биологични плодове в рамките на Съюза на Дунавските овощари намаляват. Голяма част от биологичните производители се отказват поради трудностите, с които се сблъскват през всеки сезон, но нещото, което най-много оказва влияние е факта, че няма разлика в цената на биологичната и конвенционалната продукция, а добивът от биоградините е наполовина по-малък“, допълва агрономът на Съюза на Дунавските овощари.