Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) може да оцелее в кожни мазнини в продължение на 300 дни, в месото на заразените прасета в продължение на няколко месеца при 4 градуса и в осолено и сушено месо в продължение на 120 дни, казват в специален доклад за разпространението на АЧС у нас от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Вирусът е много резистентен на рН промени и е стабилен от 4 до 10 на скалата, тоест от кисела до основна по реакция среда. АЧС може да се запази повече от година в кръвта, няколко месеца в обезкостено месо и дори няколко години в замразени трупове, показват изследванията. Поради тази причина замърсените месо и месни продукти допринасят значително за разпространението на вируса, е заключението на ЦОРХВ.
Анализите сочат, че вирусът на АЧС не е чувствителен към процеса на разлагане на трупове. Мъртвите диви прасета често остават в околната среда, докато не бъдат напълно разложени, но при това положение вирусът преминава лесно в почвата, където той може да остане активен до 112 дни. Вероятността от инфекция с вируса зависи от чувствителността на дивото прасе и от интензивността и честотата на контакт с почвата, върху която лежи труп на дива свиня. Затова от ЦОРХВ казват, че премахването на труповете на диви прасета е от голямо значение за намаляването на епидемиите от АЧС.