АЧС живее в сланина 300 дни, а в луканка – до 4 месеца

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) може да оцелее в кожни мазнини в продължение на 300 дни, в месото на заразените прасета в продължение на няколко месеца при 4 градуса и в осолено и сушено месо в продължение на 120 дни, казват в специален доклад за разпространението на АЧС у нас от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Вирусът е много резистентен на рН промени и е стабилен от 4 до 10 на скалата, тоест от кисела до основна по реакция среда. АЧС може да се запази повече от година в кръвта, няколко месеца в обезкостено месо и дори няколко години в замразени трупове, показват изследванията. Поради тази причина замърсените месо и месни продукти допринасят значително за разпространението на вируса, е заключението на ЦОРХВ.

Анализите сочат, че вирусът на АЧС не е чувствителен към процеса на разлагане на трупове. Мъртвите диви прасета често остават в околната среда, докато не бъдат напълно разложени, но при това положение вирусът преминава лесно в почвата, където той може да остане активен до 112 дни. Вероятността от инфекция с вируса зависи от чувствителността на дивото прасе и от интензивността и честотата на контакт с почвата, върху която лежи труп на дива свиня. Затова от ЦОРХВ казват, че премахването на труповете на диви прасета е от голямо значение за намаляването на епидемиите от АЧС.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА