АЧС в Европа бележи значителен спад, Полша – с най-много заразени глигани

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Румъния е водеща сред регистрираните огнища при домашни прасета

Случаите на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в Европейския съюз са намалели с 80% при домашните свине и с 40% при дивите свине миналата година, сочи статистика за Общността, съобщава сайтът pig333.

От първата поява на АЧС в Европейския съюз през 2014 г. миналата година беше първата година, в която случаите на диви свине са намалели, от 12 076 случая през 2021 г. на 7 282 миналата година.

При домашните свине броят на огнищата миналата година е спаднал до 379 случая от 1826 година по-рано.

Полша продължава да бъде страната с най-много докладвани случаи на диви свине – 2152, въпреки че броят им е намалял с 33%. На второ място е Германия с 1628 случая (-36% спрямо предходната година). Броят на случаите е намалял значително в Унгария (-79%) и Словакия (-67%).

Увеличение на заболеваемостта се регистрира в Латвия (+148%), Литва (+24%), България (+22%) и Италия (+1747%). Трябва да се отбележи и ситуацията в Чешката република, където беше потвърден случай след повече от 4 години отсъствие.

По отношение на огнищата на АЧС сред домашните свине, Румъния води с 329 случая, въпреки че броят им е намалял с 80% в сравнение с предходната година. В Полша намалението на заболеваемостта е 80% (само 14 случая са потвърдени). В други страни, където е открита АЧС при домашни свине, са докладвани между 2 и 6 случая (на страна).

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама