АЧС продължава да вдига цената на свинското по света

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Цените на живите прасета продължава да върви нагоре. Стойностите се влияят  от ситуацията на световния пазар, пише Fginsight. Във Великобритания според Quality Meat Scotland, цената на свинете с живо тегло е скочила с 3,5%, а на килограм с 4,5 $ по-висок на труп. Британците, от друга страна, готвят по-малко свинско месо и ядат по-малко пиперки, показва статистиката.

Според старши анализатор от Quality Meat Scotland в края на август цената на прасе с живо тегло е било 153,3 пенса за килограм.

Според проучване на Kantar Worldpanel, въпреки че цената на свинете с живо тегло се е повишила, британците проявяват малък интерес към свинското месо. Купуват го по-рядко от миналата година. Страната обаче увеличава процента на клане на прасета.

Накъде отива свинското, ако вътрешното потребление във Великобритания е спаднало?

Според анализатори през 2018 г. Обединеното кралство е внесло около 55% свинско месо, а 28% са изнасяли местно производство.

През второто тримесечие на 2019 г. свинският износ се увеличава с 21%. Делът на продажбите му в Китай почти се удвоява. От юли 2018 г. Китай е засегната от АЧС, съсипвайки добитъка от свине в страната. Поради голямото търсене на свинско месо, Китай го внася от други страни.

През първата половина на 2019 г. вносът на китайско свинско месо от Обединеното кралство нарасна с повече от една четвърт в сравнение с миналата година, съобщава Министерството на земеделието на страната.

Доскоро азиатската сраната купуваше от САЩ, но сега поради търговска война отношенията между двете страни се влошиха, въпреки че анализаторите наблюдават известно затопляне в тях.

Цените на свинското месо в ЕС са се повишили с около 20% в сравнение с 2018 г. От средата на април те са по-високи от средните във Великобритания. Британското свинско е по-конкурентно на пазара.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА