АЧС отново удари най-голямата румънска свинеферма

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Най-голямата свинеферма в Румъния повторно беше ударена от АЧС. Ветеринарният доктор, който е ръководител на местния клон по безопасност на храните в Браила потвърди наличието на вируса във фермата, собственост на Tebu Consult в Гропени, окръг Браила.

16 000 прасета ще бъдат избити, за да бъде спряно разпространението на вируса, съобщават от местните власти. “Има проблем във фермата в Гропени, както и потвърждение за вируса. В тази ферма ще бъдат избити 16 000 прасета”, казва Джику Драган, ръководител на местния офис на Агенцията по безопасност на храните в Браила, съобщават от списание Industria Carnii.

През миналата година стопанствата на компанията, разположени в същия окръг, бяха засегнати от болестта и 200 000 прасета бяха избити. Изплатеното обезщетение за загубите възлизаше на 36,5 милиона евро.

В момента Румъния е с най-голям брой огнища на АЧС, регистрирани в Европа – над 1000. Повечето от случаите са регистрирани в южната част на страната (към България), в стопанства тип „заден двор“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама