Полша опростява правилата при транзит на зърно и маслодайни семена от Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В определени случаи стоката дори няма да бъде проверявана, а при нарушения спедиторите няма да продължават дейност

Украйна и Полша постигнаха споразумение за опростяване на процедурите за износ на украински зърнени и маслодайни семена при транзит през Полша за други страни. Такива договорености бяха постигнати по време на среща между министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски и вицепремиера, министър на земеделието и развитието на селските райони на Полша Хенрик Ковалчик, се казва в изявление на Министерството на аграрната политика.

В резултат на срещата са постигнати договорености, които са изложени в съвместно изявление:

  • С цел подобряване и рационализиране на транзита на украински зърнени и маслодайни семена през територията на Полша, от 8 март 2023 г. официални пломби (митнически пломби) ще бъдат задължително наложени на моторни превозни средства на митнически пунктове, разположени на полско-украинските гранични пунктове.
  • При железопътния транспорт превозвачът ще трябва да пломбира всеки вагон. Тези печати ще бъдат контролирани от служители на Националната фискална администрация на полско-украинските гранични пунктове.
  • Официалните печати ще бъдат премахнати от служители на Националната фискална администрация в три полски морски пристанища (Гданск, Гдиня, Свиноуйшче).
  • В случай на транзитно преминаване на стоки към други държави-членки на ЕС, официалните пломби ще бъдат премахнати в оторизирани складови съоръжения, разположени в тези страни. В същото време през системата NCTS ще бъде достъпен запис за пристигането на товара на декларираното място с цел премахване на пломбите.
  • В случай на транзит до пристанища или други държави-членки на ЕС, при условие че се използват официални пломби, полският ветеринарен инспекторат няма да извършва никакви проверки.
  • В случай на несъответствие между декларираното и действителното място на разтоварване на стоките, украинската страна ще отстрани спедиторите, които са направили такива несъответствия, от по-нататъшни транспортни операции.

„Постигнахме взаимноизгодни резултати. Важно е тези споразумения да вземат предвид интересите както на полските, така и на украинските фермери, които транспортират транзитно зърно до други страни и до полски пристанища. Планираме да въведем тези процедури в следващите дни. И следващата седмица транспортът ще минава по новите правила. Това ще намали опашките по границите и ще направи търговията между нашите страни по-удобна“, подчерта Солски.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА