След 10 ноември започва продажбата на елитен посадъчен материал в два земеделски института

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вижте какви растения можете да си купите

След 10 ноември т.г. ще започне продажбата на посадъчен материал, съобщи за Агрозона доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил. Заради топлото време заложените фиданки все още не са обезлистени, а умишленото им обезлистване би довело до загуба на хранителни вещества, затова реализирането на посадъчен материал се отлага с десетина дни. За продажба на пазара ще бъдат пуснати от ябълките повече от 15 сорта, при сливата 2-3 сорта и при черешата 3-4 сорта, допълни още доц. Сотиров.

Цената на посадъчния материал от Института по земеделие в Кюстендил традиционно е около 5 лв, „но тази година в резултат на поскъпване на всички средства, които се влагат в производството на посадъчен материал, може би ще бъде 6 лв за семковите и 7 лв за костилковите видове, но всичко зависи и до количествата. Когато някой договори по-големи количества, има вероятност леко да се коригира цената.“, каза още доц. Димитър Сотиров.

След 10 ноември се предвижда да стартира и продажбата на посадъчен материал от Института по лозарство и винарство в Плевен, каза за Агрозона проф. Иван Пачев, директор на ИЛВ. На пазара ще бъдат предложени някои от най-актуалните сортове от лозите в различните направления – десертно и винено грозде, като потребителите ще могат да се снабдят с посадъчен материал на прилични цени, допълни още проф. Пачев.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА